Πέμπτη, 25 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Φεύγει… σιγά σιγά και από το Αφγανιστάν ο Τραμπ!

Αφγανιστάν Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μετά τη Συρία, το Αφγανιστάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να «ακούει» τις φωνές εντός κι εκτός του Λευκού Οίκου και έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία (μια απόφαση που προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις) φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή για τα όσα έχει στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται πως αφήνει τους Κούρδους της Συρίας μόνους απέναντι στον Ερντογάν, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει από το Αφγανιστάν 7.000, από τους συνολικά 14.000, στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα.

«Η απόφαση έχει ληφθεί. Θα υπάρξει μια σημαντική ανάκληση στρατιωτικών από το Αφγανιστάν» δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τους New York Times, η απόφαση αφορά περίπου 7.000 από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν τόσο στην αποστολή του NATO με σκοπό την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων, όσο και στις χωριστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ πήρε την απόφαση την Τρίτη, είπε ο αξιωματούχος, την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Σύμφωνα με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τραμπ «χάσει τελείως την υπομονή του» με τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και φέρεται να είπε κατ’ ιδίαν σε Ρεπουμπλικάνο παράγοντα πρόσφατα κάτι του τύπου «τι κάνουμε εκεί, είμαστε τόσα χρόνια εκεί».

Το θέμα είναι γιατί ο Τραμπ παίρνει μια τέτοια απόφαση, που όπως κι εκείνη για τη Συρία προκαλεί αντιδράσεις εντός κι εκτός ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στο Αμπού Ντάμπι, για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν στελέχη της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενήμερο για όσα συζητήθηκαν είπε πως οι απεσταλμένοι των Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση του Χαλιλζάντ να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός κι απαίτησαν να συζητηθεί η αποχώρηση της αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη χώρα. Η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να είναι μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους ισλαμιστές αντάρτες.

Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο άρχισε πριν από 17 χρόνια, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον η κυβέρνηση στην Καμπούλ ελέγχει μόλις το 56% της επικράτειας, από το 72% πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια αμερικανική κυβερνητική έκθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις