Στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, το πλοίο θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά (σ.σ. βόρεια της Κύπρου).
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, «βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο και πρόσθεσε: «Θα στείλουμε το Αμπτουλχαμίντ Χαν στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο στο Yorukler-1, το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά.
Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν γι’ αυτό», κατέληξε.
Νωρίτερα, είχε κάνει ο ίδιος μία αινιγματική ανάρτηση στο Twitter με τρεις τελίτσες…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Abdülhamid Han… 🇹🇷 pic.twitter.com/TCytpMtlHA
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 9, 2022
Δείτε και απόσπασμα από τη φιέστα του Ερντογάν στη Μερσίνα:
LIVE: Türkiye's President Erdogan attends farewell ceremony of Abdulhamid Han drilling ship to its first mission https://t.co/3LaMlpSXPk
— PresserWatch (@PresserWatch) August 9, 2022
Ωστόσο, η πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κρίνει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς θεωρείται πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί και προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
🔴 #CANLI | Başkan Erdoğan Abdülhamid Han sondaj gemisinin uğurlama törenine katılıyor https://t.co/3yYScSKAfi
— Sabah (@sabah) August 9, 2022
Οι πιθανότητες να βάλει πλώρη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι πολλές, ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.