Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, χαρακτήρισε σήμερα "φαντασιοπληξίες" τις ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές και επανέλαβε την πρόθεσή του να ξεκινήσει έναν "σοβαρό και ειλικρινό διάλογο" με τη Μόσχα.
“Πρέπει να αποφεύγουμε τις φαντασιοπληξίες” είπε ο Φιγιόν όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Την κατηγορία περί ανάμιξης της Ρωσίας στις γαλλικές εκλογές διατύπωσε πρώτος ο επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.
“Υπάρχουν αρκετές άλλες παρεμβάσεις που δεν είναι καλοδεχούμενες σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, τόσο που δεν χρειάζεται να τις ψάχνουμε στη Ρωσία. Τα καταφέρνουμε και μόνοι μας”, απάντησε ο Φιγιόν. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει ότι είναι θύμα μιας “συνωμοσίας” που προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας του και κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση ότι ενορχηστρώνει την αμαύρωσή του.
Μιλώντας γενικότερα, επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία και μίλησε διφορούμενα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, μετά από ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηριστεί “παράνομο” από τη διεθνή κοινότητα. “Υπάρχει μια διεθνής τάξη, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτό το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της Κριμαίας (…) Αλλά ο σεβασμός τη διεθνή νομιμότητα δεν απαγορεύει να θέτουμε το ερώτημα του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών. Πρόκειται για δύο αρχές εξίσου σημαντικές“, πρόσθεσε.
“Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με την οποία ανέκαθεν διατηρούσαμε περίπλοκες σχέσεις. Είναι μια επικίνδυνη χώρα. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι αντίπαλος και να προετοιμαστούμε για σύγκρουση ή να ξεκινήσουμε έναν σοβαρό, ειλικρινή διάλογο”, συνέχισε. “Δεν είναι αναγκαίο να εξωθούμε τη Ρωσία εγκαθιστώντας αντιπυραυλικούς πυραύλους στα σύνορά της (σ.σ. αναφερόταν στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ). Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Ο κυριότερος κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, είναι ο ισλαμιστικός ολοκληρωτισμός”, κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ