Χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας "αλήτη" υποδέστηκαν διαδηλωτές τον Φρανσουά Φιγιόν στην πόλη Αthis – Mons της Γαλλίας. Ο υποψήφιος για την προεδρία μίλησε για το πρόγραμμα του σε όσους θέλησαν να τον ακούσουν, ενώ απέφυγε τους δημοσιογράφους.
Λίγη ώρα αργότερα, οι δικηγόροι του έκαναν δηλώσεις για το σκάνδαλο Φιγιόν – το περιβόητο πλέον Penelopegate. οι δικηγόροι της οικογένειας Φιγιόν κατηγόρησαν την εισαγγελέα ότι κινήθηκε γρήγορα και παράνομα.
«Αυτή η έρευνα παραβιάζει τις πλέον θεμελιώδεις αρχές του συνταγματικού δικαίου που είναι ο κύριος εγγυητής των θεσμών μας» δήλωσε ο Αντονέν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους .
Σύμφωνα με τον κ. Λεβί η πρώτη παραβίαση βρίσκεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εισαγγελική αρχή, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της σατιρικής Canard Enchaine ενήργησε αυτεπάγγελτα, απαγγέλλοντας στον Φ. Φιγιόν την κατηγορία «κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Τέτοιου είδους κατηγορία όμως δεν μπορεί να προσαφθεί σε έναν κοινοβουλευτικό (βουλευτή ή γερουσιαστή)» υπογράμμισε.
«Με άλλα λόγια, από νομικής απόψεως, ο κ. Φιγιόν δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος».
Οι δικηγόροι εξήγησαν ότι στηρίζουν το επιχείρημά τους στον ποινικό κώδικα, όπου δεν αναφέρεται τέτοιο αδίκημα για κοινοβουλευτικό (…) και επομένως κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που δεν καθορίζεται από το νόμο Το αδίκημα για το οποίο ανακρίνεται ο κ. Φιγιόν είναι εντελώς ανεφάρμοστο» τόνισαν.
Ο κ. Λεβί ανέφερε επίσης ότι η αρμοδιότητα της εν λόγω εισαγγελικής αρχής είναι περιορισμένη και ότι έως τώρα «ενήργησε βιαστικά» και έχοντας πέσει σε «παρανομία».
«Η Εισαγγελική Αρχή δεν είναι για να κρίνει μια ηθική ή μη συμπεριφορά, αλλά για να εφαρμόσει το νόμο» δήλωσε ο δικηγόρος. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι στην όλη υπόθεση «θίγεται σοβαρά η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.
«Η αρχή αυτή που έχει συνταγματική αξία, αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας μας, χαραγμένη από το 1789 στη διακήρυξη των δικαιωμάτων των πολιτών, για να προστατεύει τους πολίτες ώστε οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους να μην γίνονται θύματα παρεμβάσεων του δικαστή. Ο δικαστής δεν εξελέγη από το λαό, σε αντίθεση με τον κοινοβουλευτικό.
Χωρίς ένα σαφή διαχωρισμό των εξουσιών δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη μέσα σε μια χώρα» τόνισε.
Ο κ. Λεβί κατέληξε λέγοντας ότι βρισκόμαστε μπρος «σε μια ανησυχητική παρέκκλιση της αρχής διαχωρισμού των εξουσιών, και στην εγκαθίδρυση ενός κλίματος που δεν μπορεί παρά να στρεβλώσει την προεδρική εκλογή που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των θεσμών μας».