Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Ο επικεφαλής των φυλακών κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δημοσιογράφου

Φιλιππίνες: Ο επικεφαλής των φυλακών κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δημοσιογράφου

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο υπεύθυνος όλων των φυλακών των Φιλιππίνων διέταξε τη δολοφονία πασίγνωστου δημοσιογράφου του ραδιοφώνου και σφοδρού επικριτή του Ντουτέρτε.

Ο δημοσιογράφος Περσιβάλ Μαμπάσα, 63 ετών που είχε το ραδιοφωνικό όνομα “Percy Lapid”, σκοτώθηκε σε προάστιο της Μανίλας στις Φιλιππίνες στις 3 Οκτωβρίου την ώρα που πήγαινε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού όπου εργαζόταν.

Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον του γενικού διευθυντή της διοίκησης των σωφρονιστικών καταστημάτων των Φιλιππίνων, του Τζέραλντ Μπάνταγκ, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και του αναπληρωτή του σε θέματα ασφαλείας Ρικάρντο Σουλουέτα.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής της δολοφονίας, ο Ζοέλ Εσκοριάλ, παραδόθηκε στις αρχές τον προηγούμενο μήνα φοβούμενος για την ασφάλειά του, αφού η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

«Ο Μπάνταγκ θα γίνει μάλλον ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας αυτής ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση τέτοιας σοβαρότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Κρίσπιν Ρεμούγια.

Ο Μπάνταγκ φέρεται να ζήτησε την δολοφονία του Μαμπάσα «μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις που έκανε αυτός μέσω της εκπομπής του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε (ο Μπάνταγκ)», δήλωσε ο Γιουτζίν Χαβιέρ του Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Ο Μπάνταγκ και ο Σουλουέτα κατηγορούνται επίσης ότι ζήτησαν τον φόνο του Κριστίτο Βιγιαμόρ Παλάνα, ενός κρατουμένου ο οποίος μετέφερε στον Εσκοριάλ την εντολή για την εκτέλεση.

Σφοδρός επικριτής του Ντουτέρτε ο δημοσιογράφος

Ο Μαμπάσα ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε καθώς και της πολιτικής και των συνεργατών του διαδόχου του Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ.

Πρόκειται για τον δεύτερο δημοσιογράφο που φονεύεται στη χώρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μάρκος Τζούνιορ στις 30 Ιουνίου.

Οι Φιλιππίνες θεωρούνται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, όμως τέτοιοι φόνοι σπάνια γίνονται στη Μανίλα.

Ο Χαβιέρ δήλωσε ότι η έρευνα για τους φόνους αυτούς αποκάλυψε «τη θεσμοθέτηση μιας εγκληματικής οργάνωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει «σε πολλές μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση αλλά και στην ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο», διαβεβαίωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «πόλεμο κατά της ατιμωρησίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις