Πάνω από 4.000 Φιλιππινέζοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του αμφιλεγόμενου, εικοσάμηνου πολέμου κατά των ναρκωτικών που κήρυξε ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Χιλιάδες ακόμη έχουν σκοτωθεί από πυρά ανθρώπων που πήραν τον νόμο στα χέρια τους. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς έχουν καταγραφεί στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας και στις κοντινές επαρχίες Μπουνακάν και Καβίτε.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντίπαλοι του Ντουτέρτε καταγγέλλουν ότι οι εκτελέσεις χρηστών ναρκωτικών και μικροκακοποιών είναι εκτεταμένες. Η αστυνομία αντιτείνει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως διακινητές που πρόβαλαν βίαιη αντίσταση κατά της αρχής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 60 επιχειρήσεις σε εννέα πόλεις για την πάταξη κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.
Στην επαρχία Μπουνακάν είχαν σκοτωθεί 32 άνθρωποι μέσα σε μια μέρα τον Αύγουστο του 2017. Τον περασμένο μήνα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μια νύχτα επιχειρήσεων.
«Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μέρος της ενταθείσας εκστρατείας μας εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών εγκληματικότητας στην επαρχία», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Μπουνακάν, ο Ρόμιο Καράματ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Δυστυχώς, 13 από τους υπόπτους σκοτώθηκαν όταν οι αστυνομικοί μας άνοιξαν πυρ σε αυτοάμυνα» αφού «οι ύποπτοι, που έφεραν κρυμμένα όπλα, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο να παγιδευτούν και άνοιξαν πυρ», πρόσθεσε.
Πάνω από 100 ύποπτοι συνελήφθησαν και 19 όπλα, καθώς και 250 πακέτα με ναρκωτικά, κατασχέθηκαν στις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μέσα σε ένα 24ωρο, συμπλήρωσε ο Καράματ.
Τον περασμένο μήνα εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη άρχισε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με προσφυγή που κατηγορεί τον πρόεδρο Ντουτέρτε και άλλους τουλάχιστον 11 αξιωματούχους στις Φιλιππίνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ειδοποίησε τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι η Μανίλα αποφάσισε να αποσυρθεί από το ΔΠΔ, εξαιτίας αυτών που ο Ντουτέρτε χαρακτηρίζει απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον του από στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και παραβιάσεις των διαδικαστικών εγγυήσεων.