Τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, προσπαθούν να επισπεύσουν τον ρυθμό ανοσοποίησης με μέτρα όπως η 24ωρη λειτουργία τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σημαντική έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με την ιδιαιτέρως μετάλλαξη Δέλτα.
Με μόλις το 10% των 110 εκατ. κατοίκων των Φιλιππίνων να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στη μόλυνση εν μέσω προσπαθειών να ανοσοποιηθούν πλήρως 70 εκατ. πολίτες πριν από το τέλος του έτους. Οι μετακινήσεις στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα, που καλύπτει 16 πόλεις και φιλοξενεί 13 εκατ. ανθρώπους, έχουν περιοριστεί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα.
Ο Σαλβαντόρ Καμάτσο, 71 ετών, ξεπέρασε τους αρχικούς τους φόβους για πιθανές παρενέργειες και αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο όταν υπήρξε διαθεσιμότητα για νυχτερινό ραντεβού σε ένα από τα κέντρα 24ωρης λειτουργίας. «Πραγματικά δεν θέλω να εμβολιαστώ γιατί έχω πολλά προβλήματα υγείας, αλλά τελευταία βλέπω πολλούς μεγαλύτερους από εμένα να εμβολιάζονται και το παιδί μου και η γυναίκα μου μου είπαν να το κάνω γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να κολλήσω», είπε.
Η Τζόαν Κάρμπονελ, επόπτρια σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα στη Μανίλα, είπε ότι η απόφαση για τη νυχτερινή λειτουργία κάποιων κέντρων είχε επίσης στόχο να περιοριστεί η συρροή πολιτών κατά τις πρωινές ώρες.
Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα στη Μανίλα μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους εάν δεν κάνουν εμβόλιο.
Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει πάνω από 1,67 εκατ. κρούσματα και 29.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας αλλά ο αριθμός των θετικών τεστ αυξάνεται, οδηγώντας σε άλμα των κρουσμάτων και των νοσηλειών.
Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε για έκτη συνεχή ημέρα χθες στο 21,9% από το περίπου 15% στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι το ποσοστό θετικότητας πρέπει να παραμένει κάτω από το 5% για διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου μια έξαρση να θεωρηθεί ότι είναι υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ, περισσότερα νοσοκομεία ανακοινώνουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι κλίνες και οι θάλαμοι απομόνωσης που διαθέτουν φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ κάποια έχουν αναγκαστεί να μην δέχονται άλλους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών και αναπνευστήρων. Τα νοσοκομεία στις Φιλιππίνες των οποίων η πληρότητα βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα αυξήθηκαν σε 289 χθες από 236 την Κυριακή, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα πέμπτο των 1.290 νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ