Κυριακή, 7 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Financial Times: Ξεφτιλίστηκε ο Μπερλουσκόνι!

Financial Times: Ξεφτιλίστηκε ο Μπερλουσκόνι!

Με μία ασυνήθιστη φρασεολογία οι Financial Times γράφουν πως ο κ. Μπερλουσκόνι υποχρεώθηκε σε μια σπάνια και εξευτελιστική υποχώρηση, αναιρώντας το αποτυχημένο αίτημά του για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία.

Ο… εξευτελισμός Μπερλουσκόνι και η επόμενη μέρα

O Silvio Berlusconi έχασε το πολιτικό του στοίχημα –κι αυτή είναι καλή είδηση για την Ιταλία. Το περασμένο σαββατοκύριακο ο μεγιστάνας των μήντια και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, άφησε άναυδο τον κόσμο όταν ανακοίνωσε ότι «τραβάει το χαλί» από τα πόδια της κυβέρνησης συνασπισμού του Enrico Letta.

μια σειρά από διαφωνούντες του κεντροδεξιού κόμματος του κ. Berlusconi επέλεξαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό, αψηφώντας τον ηγέτη τους. Ο κ. Berlusconi υποχρεώθηκε σε μια σπάνια και εξευτελιστική υποχώρηση, αναιρώντας το αποτυχημένο αίτημά του για πρόωρες εκλογές

Αυτή τη φορά όμως, ο κ. Berlusconi δεν υπολόγισε σωστά. Όταν ο κ. Letta ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας χθες, μια σειρά από διαφωνούντες του κεντροδεξιού κόμματος του κ. Berlusconi –που φέρει το φανταχτερό όνομα Λαός της Ελευθερίας- επέλεξαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό, αψηφώντας τον ηγέτη τους. Ο κ. Berlusconi υποχρεώθηκε σε μια σπάνια και εξευτελιστική υποχώρηση, αναιρώντας το αποτυχημένο αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος ανακάλυψε τι υπάρχουν όρια στο χάρισμα και στον πλούτο

Η στροφή 180 μοιρών αυτή, οπωσδήποτε αποτελεί το χαμηλότερο σημείο σε μια πολιτική καριέρα που χαρακτηρίζεται από επιδεικτικές εκδηλώσεις και διενέξεις. Από την δεκαετία του 1990, il Cavaliere υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς. Παρά το αναποτελεσματικό παρελθόν του στην διακυβέρνηση και την σειρά από δικαστικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, είχε επιβάλλει την απόλυτη πίστη στον «στρατό» του. Οι διαφωνούντες πρώτα «καίγονταν» από την μηντιακή μηχανή του και μετά έπεφταν στην αφάνεια. Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος ανακάλυψε τι υπάρχουν όρια στο χάρισμα και στον πλούτο.

Βεβαίως, ο κ. Berlusconi μπορεί να πλανάται πιστεύοντας ότι η υποχώρηση της τελευταίας στιγμής που έκανε, σημαίνει ότι διατηρεί δικαιώματα βέτο στην κυβέρνηση. Αλλά τα μάγια λύθηκαν και το κόμμα του παραπαίει. Μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα στηρίξει την κυβέρνηση, ίσως δημιουργηθεί. Ο Angelino Alfano, ο πρώην διαφαινόμενος διάδοχος του κ. Berlusconi που καθοδήγησε την «στάση» μπορεί να συμμετάσχει. Αν το σχίσμα βαθύνει, το κόμμα του κ. Berlusconi δεν θα έχει πλέον αρκετές έδρες ώστε να ρίξει τον κ. Letta.

Ίσως να βλέπουμε την τελευταία αυλαία για τον Καβαλιέρε

Πολύ σημαντικό είναι ότι ίσως να βλέπουμε την τελευταία αυλαία για τον Καβαλιέρε. Αυτή την εβδομάδα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον απορρίψει από την Γερουσία, μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Μέσα στον μήνα θα εκδοθεί η απόφαση έφεσης, που προβλέπεται να του απαγορεύσει την ανάληψη δημοσίου αξιώματος. Στα 77 του, ο άνδρας που κάποτε ο ιατρός του χαρακτήρισε «τεχνικώς σχεδόν αθάνατο» δεν έχει πλέον τον χρόνο με το μέρος του.

Στα 77 του, ο άνδρας που κάποτε ο ιατρός του χαρακτήρισε «τεχνικώς σχεδόν αθάνατο» δεν έχει πλέον τον χρόνο με το μέρος του

Η ταπείνωση του κ. Berlusconi θα προσφέρει στην Ιταλία μια ανακούφιση που έχει μεγάλη ανάγκη. Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Letta την περασμένη άνοιξη, αποδείχθηκε αναξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος. Εξαιτίας των «εντολών» του ήταν σχεδόν αδύνατον για τον κ. Letta να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Η πολιτική αστάθεια έχει επίσης ανεβάσει υψηλότερα τα επιτόκια στα κρατικά ιταλικά ομόλογα. Καθώς η κρίση εκτονώνεται, τα επιτόκια έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Ο γλυκομίλητος κ. Letta είναι ο ξεκάθαρος νικητής της πολιτικής μάχης στην Ρώμη. Η ομιλία του στο κοινοβούλιο ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να πείσει τους μετριοπαθείς της κεντροδεξιάς να πηδήξουν από το βυθιζόμενο πλοίο του Λαού της Ελευθερίας. Οι μεσολαβητικές του δυνατότητες έχουν σαφώς υπηρετήσει καλά τους σκοπούς του και την χώρα του.

Οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας τους υψηλούς εργοδοτικούς φόρους και αποζημιώνοντας με μείωση των δημοσίων δαπανών. Αυτό θα βοηθήσει να σηκωθεί η οικονομία από την χειρότερη ύφεση μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο

Ο κ. Letta πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να επανεκκινήσει την κυβέρνησή του. Εχει τώρα το πάνω χέρι. Οι διαφωνούντες της δεξιάς δεν δείχνουν ενδιαφέρον για πρόωρες εκλογές. Στην αριστερά οι Δημοκράτες, το κόμμα του κ. Letta, ασχολούνται με τον αγώνα ηγεσίας του Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι δείχνουν να θέλουν την συνέχιση της κυβέρνησης.

Η ημι-παράλυση του πολιτικού συστήματος, που οφείλεται πολύ στην αρνητική επιρροή του κ. Berlusconi, πρέπει να τελειώνει

Οι προτεραιότητες είναι γνωστές και αναγνωρισμένες από τον κ. Letta. Η ιταλική οικονομία πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας τους υψηλούς εργοδοτικούς φόρους και αποζημιώνοντας με μείωση των δημοσίων δαπανών. Αυτό θα βοηθήσει να σηκωθεί η οικονομία από την χειρότερη ύφεση μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τα κόμματα να εγκρίνουν νέο εκλογικό νόμο. Όπως έδειξαν οι ατελέσφορες εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το ισχύον μπερδεμένο σύστημα είναι συνταγή για αστάθεια.

Βεβαίως, ο κ. Letta ίσως ανακαλύψει ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν ενδιαφέρονται να περάσουν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Η ημι-παράλυση του πολιτικού συστήματος, που οφείλεται πολύ στην αρνητική επιρροή του κ. Berlusconi, πρέπει να τελειώνει.

Διαβάστε επίσης: H ιταλική κυβέρνηση έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης

Πλήρες αδιέξοδο στις Η.Π.Α – Άμεσος κίνδυνος γενικευμένης στάσης πληρωμών

Θα πληρώσουμε ταυτόχρονα τέσσερις φόρους ακινήτων!

Μηταράκης: Η τρόικα να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους

Πηγή Euro2day

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε