Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Financial Times: Οι ΗΠΑ ξαναγράφουν την οικονομική τους ιστορία

Financial Times: Οι ΗΠΑ ξαναγράφουν την οικονομική τους ιστορία

”Οι ΗΠΑ θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν τα νέα λογιστικά πρότυπα για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αναθεώρησης ας αντιληφθούμε ότι αντιστοιχεί στο να προστεθεί μία χώρα σαν το Βέλγιο στο εκτιμώμενο μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας” εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Η αμερικανική οικονομία θα γίνει και επισήμως κατά 3% μεγαλύτερη τον Ιούλιο στο πλαίσιο μίας ιστορικής αναδιάρθρωσης για την κυβερνητική στατιστική, βάσει της οποίας θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ΑΕΠ παράγοντες όπως τα δικαιώματα κινηματογραφικών ταινιών και οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη.

Άυλα περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιληφθούν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε μία αναθεώρηση που θέλει να ανταποκριθεί στην αλλαγή της φύσης της αμερικανικής παραγωγής.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπρεντ Μούλτον του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ δηλώνει πως η αναθεώρηση είναι η μεγαλύτερη από τότε που προστέθηκε στο ΑΕΠ ο κλάδος του λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το 1999.

«Προχωρούμε σε αυτές τις αλλαγές πηγαίνοντας μάλιστα πίσω στο χρόνο – που για εμάς σημαίνει μέχρι το 1929. Έτσι στην ουσία ξαναγράφουμε την οικονομική ιστορία», δηλώνει ο κ. Μούλτον.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα πάντα, από τον τρόπο που αποτιμάται το ΑΕΠ στις διάφορες πολιτείες μέχρι την σταθερότητα του στόχου για τον πληθωρισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Θα αναγκάσουν επίσης τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τα πάντα, από τα εταιρικά κέρδη μέχρι τις πηγές οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ΗΠΑ θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν τα νέα λογιστικά πρότυπα για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αναθεώρησης ας αντιληφθούμε ότι αντιστοιχεί στο να προστεθεί μία χώρα σαν το Βέλγιο στο εκτιμώμενο μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας. «Κεφαλαιοποιούμε την έρευνα και την ανάπτυξη και επίσης την κατηγορία που χαρακτηρίζεται ως ‘ψυχαγωγία’ και ‘πρωτότυπα καλλιτεχνικά’, όπως είναι τα πρωτότυπα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων που διήρκησαν μεγάλο χρονικό διάστημα, βιβλία και ηχογραφήσεις» δήλωσε ο κ. Μούλτον.

Προς το παρόν, η Έρευνα και Ανάπτυξη υπολογίζεται στο κόστος των επιχειρήσεων. Έτσι, η τελική παραγωγή των iPad της Apple περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ, αλλά η έρευνα που γίνεται για να δημιουργηθούν τα iPad δεν υπολογίζεται. Μετά τις αλλαγές, οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη θα υπολογίζονται ως επενδύσεις, προσθέτοντας κάτι περισσότερο από 2% στο μέγεθος της οικονομίας.

Το ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στις μικρές πολιτείες που φιλοξενούν μεγάλες μονάδες έρευνας και ανάπτυξης του στρατού. Σε ορισμένες άλλες η αλλαγή θα είναι μηδαμινή. Το Νέο Μεξικό εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί σημαντικά με αύξηση της οικονομίας του κατά 10%, το Mέριλαντ κατά 6%, αλλά η Λουϊζιάνα κατά μόλις 0,6%.

Η δημιουργική εργασία εκτιμάται ότι θα προσθέσει επιπλέον περίπου 0,5% στο συνολικό μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας. Από αυτό, περίπου το ένα τρίτο αντιστοιχεί σε κινηματογραφικές ταινίες, ένα τρίτο σε τηλεοπτικά προγράμματα και το υπόλοιπο από βιβλία, μουσική και θέατρο.

Οι αλλαγές γίνονται πέραν της ευρείας αναθεώρησης των κρατικών λογαριασμών που υλοποιείται κάθε πενταετία βάσει των στοιχείων απογραφής από 4 εκατ. αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο Στιβ Λάντεφελντ, διευθυντής του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το συνολικό αποτέλεσμα δεδομένου του μείγματος της νέας μεθοδολογίας και των αναθεωρημένων στοιχείων. «Το τι θα συμβεί όταν προσθέσεις αυτά τα στοιχεία με τη νέα πηγή δεδομένων από την οικονομική απογραφή… δεν το ξέρω», δήλωσε.

Ενώ όμως το επίπεδο του ΑΕΠ μπορεί να αλλάξει, οι αναθεωρήσεις είναι μάλλον απίθανο να αλλάξουν την εικόνα των όσων συνέβησαν στην αμερικανική οικονομία κατά τελευταία χρόνια. «Δεν θα περίμενα μεγάλες αλλαγές στις τάσεις ή στους κύκλους», δήλωσε ο κ. Λάντεφελντ.

Μία ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα περιλαμβάνονται τα ελλείμματα σε συνταξιοδοτικά προγράμματα συγκεκριμένων παρόχων. «Θα φανεί τώρα ένα παθητικό για μη επαρκώς χρηματοδοτημένα σχέδια, τα οποία θα έχουν μεγάλες συνέπειες για τον κρατικό τομέα, όπου τόσο σε επίπεδο πολιτειών όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλα σχέδια με ελλιπή χρηματοδότηση» είπε”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε