Το αίτημα που κατέθεσε η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν «το φυσικό βήμα» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.
Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν τον Μάιο από κοινού αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας που τηρούσαν επί δεκαετίες. Το αίτημα αυτό, που πρέπει να γίνει δεκτό ομόφωνα, έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες μέλη της Συμμαχίας, με εξαίρεση την Τουρκία και την Ουγγαρία.
«Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούσε για εμάς (…) ένα φυσικό βήμα», δήλωσε ο Χααβίστο.
Ο Φινλανδός υπουργός υπενθύμισε ότι το Ελσίνκι είχε ανακοινώσει το 2004 ότι «η επιλογή του ΝΑΤΟ» θα εξεταστεί σε περίπτωση «δραματικής αλλαγής» της κατάστασης ασφαλείας.
«Και ποια θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο δραματική αλλαγή από την επίθεση από τον γείτονά μας εναντίον μιας χώρας 50 εκατομμυρίων κατοίκων;», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τες κυρίως ότι προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».
Η Ουγγαρία επικαλέστηκε νομοθετικό φόρτο εργασίας και δεσμεύθηκε να επικυρώσει σύντομα το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει για έναν χρόνο, ενώ μετά την λήξη της θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.
13:01 | 19.11.22