Κόσμος

Φινλανδία: «Η εθνική μας ασφάλεια διασφαλίζεται με ένταξη στο ΝΑΤΟ» δηλώνει η επιτροπή άμυνας

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη απόφαση της Φινλανδίας για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου της χώρας έκρινε πως η καλύτερη επιλογή για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας είναι η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου, καθώς υπήρξαν πρόσφατα προκλητικές ενέργειες από τη μεριά της Μόσχας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της να αποφύγει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πετέρι Όρπο, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε «πράσινο φως» στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία – «Υπέρ» και η Ρωσία
Το ψήφισμα, το οποίο αξιώνει «τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν» υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ με 10 ψήφους υπέρ , ανάμεσά τους και η Ελλάδα
Τα Ηνωμένα Έθνη