Κόσμος

Φινλανδία και Σουηδία στέλνουν αντιπροσωπίες στην Τουρκία για την ένταξή τους στο NATO

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, Σουηδία και Φινλανδία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το καθεστώς ουδετερότητας τους και να προχωρήσουν την διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Αύριο, Τετάρτη (25.05.2022), Φινλανδία και Σουηδία θα στείλουν αντιπροσωπείες τους στην Τουρκία, με σκοπό να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι και οι 30 χώρες μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για την ένταξη νέου μέλους.

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες να επισκεφθούν την Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος συνεχίζεται», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, σε δηλώσεις του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς σχολίασε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν αυτές (τις ανησυχίες) απευθείας με τους Τούρκους», επεσήμανε μιλώντας στο πλευρό του Νορβηγού ομολόγου της από το Όσλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα (24.05.2022) από το Νταβός ότι Φινλανδία και Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη. 

Οι «προβληματισμοί» της Τουρκίας

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας συνομίλησαν σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Στοκχόλμη να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο επεσήμανε ότι είχε «μια ανοικτή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μόνο εφόσον αυτές φανούν ξεκάθαρα διατεθειμένες να συνεργαστούν σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απορρίφθηκε το αίτημα του Τραμπ να μπλοκάρει την καταδίκη του στην υπόθεση της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
Η προσφυγή στο Εφετείο της Νέας Υόρκης ήταν η ύστατη προσπάθεια του Τραμπ να εμποδίσει τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να ανακοινώσει στις 10 Ιανουαρίου την καταδικαστική απόφαση
Ντόναλντ Τραμπ: Απορρίφθηκε το αίτημά του να μπλοκάρει την καταδίκη στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς