Μια συμφωνία ύψους 9,4 δισεκ. δολαρίων θα υπογράψει σήμερα η Φινλανδία προκειμένου να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, φέρνοντας έτσι 64 από τα αεροπλάνα αυτά, τα οποία διαφεύγουν από τα ραντάρ, σε μια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία σε μια περίοδο που η Μόσχα απειλεί με στρατιωτική δράση αν η Δύση δεν περιορίσει την ανάπτυξη των δυνάμεών της στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία, η οποία ήταν ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ, αν και λέει πως έχει στόχο να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και πως διατηρεί το δικαίωμα να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η απόφαση να αγοράσει τα προηγμένα αμερικανικά αεριωθούμενα, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, εντάσσεται σε μακροπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας και δεν αποτελεί απάντηση στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία.
Συμφωνίες που οριστικοποιούν την αγορά των αεροσκαφών θα υπογραφούν σήμερα με την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Corp, ανακοίνωσε το υπουργείο.
«Ναι, σήμερα θα υπογραφεί… Είναι μια δεσμευτική συμφωνία ότι η Φινλανδία θα αγοράσει τα αεριωθούμενα», είπε στο Ρόιτερς ο Λάουρι Πούρανεν, διευθυντής αρμόδιος για την αγορά στο φινλανδικό υπουργείο Άμυνας. Η Φινλανδία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τα αεροπλάνα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται το 2027.
«Αυτή είναι άλλη μια ξεκάθαρη ένδειξη για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Φινλανδία την εθνική άμυνά της», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Μίκο Χαουτάλα.
«Αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας και ουδεμία σχέση έχει με καθαυτή την τρέχουσα κατάσταση».
Η Φινλανδία δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τον Ιανουάριο η πρωθυπουργός της. Ωστόσο η Φινλανδία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, κάτι που θα επιτρέψει μεγαλύτερη συνεργασία.