«Τα επιτεύγματα του Φιδέλ Κάστρο, που επέτρεψε την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σε εκατομμύρια Κουβανούς, αντισταθμίζονται από τη συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών καθ΄όλη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία» επισήμανε η ΜΚΟ σε ένα δελτίο Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι «εκατοντάδες» αντιφρονούντες εκτελέστηκαν μετά την επανάσταση του 1959.
Η Αμνηστία χαιρετίζει εντούτοις τη «σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στέγασης» όπως επίσης μια «πρωτόγνωρη διάθεση» για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού μετά την άνοδο στην εξουσία του “πατέρα της κουβανικής επανάστασης”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εντούτοις παρά αυτές τις επιτυχίες στο κοινωνικό πλάνο, τα 49 έτη της διακυβέρνησης του Φιδέλ Κάστρο χαρακτηρίστηκαν από μια βίαιη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης» έγραψε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.
«Η ισχύουσα κατάσταση στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα, όπου ακτιβιστές συνεχίζουν να συλλαμβάνονται ή να πέφτουν θύματα παρενόχλησης για τις θέσεις που υιοθετούν κατά της κυβέρνησης, είναι η πλέον σκοτεινή κληρονομιά του Φιδέλ Κάστρο» προστίθεται.
Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι κατέγραψε, κατά τη διάρκεια των χρόνων, εκατοντάδες περιπτώσεις «κρατουμένων συνείδησης», που τέθηκαν υπό κράτηση διότι άσκησαν «με ειρηνικό τρόπο» το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. «Το ζήτημα είναι τώρα να μάθουμε πώς θα μοιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα του αύριο. Εξαρτώνται πολλές ζωές από αυτό» συμπεραίνει η Ρόζας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ