“Το πιο εντυπωσιακό ήταν κάτι που μου είπε στο γεύμα την ημέρα της πρώτης μας συνάντησης. Καθόμασταν γύρω από ένα μικρό τραπέζι. Ο Κάστρο, η γυναίκα του Ντάλι, ο γιος του Αντόνιο, ο Ράντι Αλόνζο ένας σημαντικός παράγοντας στα κρατικά ΜΜΕ και η Τζούλια Σβάιγκ, η φίλη που έφερα μαζί μου για να διασφαλίσω ότι δεν θα έλεγα κάτι πολύ χαζό – η Τζούλια είναι σημαντική ακαδημαϊκός στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων -” αναφέρει ο δημοσιογράφος του περιοδικού The Atlantic στο blog του, στο οποίο καταγράφει την επίσκεψή του στην Αβάνα και τις τρεις συνομιλίες του με τον Φιντέλ.
“Εγώ αρχικά ενδιαφερόμουν να δω τον Φιντέλ να τρώει, αφού ένας συνδυασμός πεπτικών προβλημάτων παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή κάποια στιγμή. Για την ιστορία, έφαγε μικρές ποσότητες ψαριού και σαλάτας και πολύ ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί”, προσθέτει.
“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης – περάσαμε τρεις ώρες συζητώντας για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή – τον ρώτησα αν το κουβανικό μοντέλο αξίζει ακόμη να εξάγεται” λέει ο δημοσιογράφος. “Το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια ούτε για εμάς” δήλωσε ο Φιντέλ αφήνοντάς τον έκπληκτο, όπως λέει.
“Αυτό μου έκανε τεράστια εντύπωση. Δηλαδή ο ηγέτης της Επανάστασης είπε με άλλα λόγια ότι “δεν άξιζε τον κόπο; Ζήτησα απο τη Τζούλια να μου μεταφράσει την απάντηση. “Δεν απορρίπτει τις ιδέες της Επανάστασης. Αναγνωρίζει ωστόσο το γεγονός ότι κάτω από το κουβανικό μοντέλο, το κράτος παίζει υπερβολικά σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας” απάντησε η Τζούλια, όπως λέει ο Γκόλνμπεργκ.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι μία τέτοια δήλωση στα χείλη του Φιντέλ σημαίνει ότι ο σημερινός ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο σχεδιάζει να “χαλαρώσει” κι άλλο τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας. “Για την ακρίβεια πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και άνοιξε τη μεσιτική αγορά της Κούβας και σε ξένους επενδυτές” λέει ο Γκόλντμπεργκ προσθέτοντας ότι εδώ το αστείο είναι ότι Αμερικανοί δεν μπορούν να επενδύσουν στην Κούβα όχι λόγω της κουβανικής αλλά λόγω της αμερικανικής πολιτικής του εμπάργκο”.
(σ.σ. Αργότερα ο Ραούλ θα ανακοίνωνε και την μείωση του δημοσίου τομέα κατά 500.000 υπαλλήλους).
Και ο Γκόλντμπεργκ συνεχίζει: “Στο τέλος αυτού του χαλαρού γεύματος, ο Φιντέλ μας απέδειξε ότι έχει βγει πλέον σχεδόν στη σύνταξη. Η επόμενη ημέρα ήταν Δευτέρα και εγώ πίστευα ότι οι ηγέτες του βεληνεκούς του θα είχαν ένα πλήρες πρόγραμμα ελέγχοντας την οικονομία και ρίχνοντας διαφωνούντες στη φυλακή. Ωστόσο το πρόγραμμα του Φιντέλ ήταν ανοιχτό. Μας ρώτησε: “Θέλετε να πάμε στο ενυδρείο να δούμε τα δελφίνια;”
“Τα δελφίνια;” τον ρώτησε ο Γκόλντμπεργκ, όπως λέει. “Ναι είναι πολύ έξυπνα ζώα” απάντησε ο Φιντέλ. “Κάποιος από το τραπέζι παρατήρησε ότι το ενυδρείο είναι κλειστό τις Δευτέρες. Ο Φιντέλ όμως είπε “αύριο θα είναι ανοιχτό”. “Και έτσι έγινε” λέει ο δημοσιογράφος.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε καθώς όλα τα διεθνή ΜΜΕ την αναπαρήγαγαν ως ομολογία ήττας του πρωτεργάτη της Επανάστασης στην Κούβα, ο Φιντέλ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι “βρίσκει διασκεδαστικό τον τρόπο με τον οποίο αυτά που είπε ερμηνεύτηκαν απο΄τον δημοσιογράφο”. “Η απάντησή μου ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έγραψε” δήλωσε ο Κάστρο, προσθέτοντας ότι είναι προφανές – και έτσι έγινε και η ερώτηση, όπως αναφέρει – ότι “όντως η Κούβα εξάγει την Επανάσταση ακόμη”.
O Goldberg μιλά για τη συνέντευξη στο PBS