“Ζητώ από τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν τις περιπέτειες, όπως αυτές των δημοψηφισμάτων στη Βρετανία και την Ιταλία, για εγχώρια ζητήματα, που συνιστούν απειλή για την ΕΕ” είπε ο Φίτσο ο οποίος την Κυριακή παρέδωσε την προεδρία της ΕΕ στη Μάλτα.
“Η Βρετανία δεν είναι χώρα της ευρωζώνης, η Ιταλία έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα, στο ευρώ. Τι θα κάνουμε αν γίνει δημοψήφισμα στην Ιταλία και το ευρώ και οι Ιταλοί πολίτες αποφασίσουν ότι δεν το θέλουν“, διερωτήθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στη Σλοβακία, το μικρό, ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αίτημα την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται απίθανο να συμβεί: ακόμη και αν το κόμμα συγκεντρώσει τις 350.000 υπογραφές που απαιτούνται, για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να ξεπεράσει το 50%.
Στο δημοψήφισμα του 2003 πάνω από το 90% των Σλοβάκων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Τότε, η συμμετοχή έφτασε το 52%.