Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν σε G20: Η Ρωσία προτιμά να καταστρέφει φυσικό αέριο αντί να το πουλά

Η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά. Αυτό κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Βλέπουμε ότι η Ρωσία “καίει” το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20

Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού