Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Φονικός καύσωνας στις ΗΠΑ με 5 νεκρούς – Στους 52 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου

Φονικός καύσωνας στις ΗΠΑ με 5 νεκρούς – Στους 52 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου
Φωτογραφία - Reuters

Σε απόγνωση βρίσκονται 160 εκατ. άνθρωποι σχεδόν σε όλες τις ΗΠΑ που ζουν τις πιο ζεστές μέρες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην περιοχή, με πολλούς ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από το ασυνήθιστο καύσωνα.

Οι αρχές έχουν χτυπήσει ήδη το καμπανάκι, στέλνοντας προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα στο ανατολικό, νότιο και κυρίως το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

Τελευταίο θύμα των ακραίων θερμοκρασιών είναι ένας μοτοσικλετιστής που πέθανε το Σάββατο (06.07.2024) στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, αφού εκείνη την ημέρα ο υδράργυρος έφτασε τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Ένας από τους φίλους του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο υπεύθυνος του εθνικού πάρκου τονίζοντας πως το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Όρεγκον θρηνεί τους τέσσερις ανθρώπους που ξεψύχησαν την Παρασκευή λόγω της ζέστης καθώς η θερμοκρασία στην πόλη Σάλεμ την Δευτέρα έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Άινταχο δεκάδες πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες.

Την Κυριακή στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή, αυτή των 48,9 βαθμών Κελσίου.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) προέβλεψε πως οι υψηλές θερμοκρασίες στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους όλη την εβδομάδα.

«Η επίμονη ζέστη ρεκόρ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή κλιματισμού», προειδοποίησε η NWS χθες Τρίτη μέσω του Χ (πρώην Twitter).

«Πρόκειται για ένα κύμα ζέστης ρεκόρ», σχολίασε ο Ντάνιελ Σουέιν, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου το Σαββατοκύριακο.

«Κάτοικοι της Καλιφόρνια αντιμετώπισαν όχι μόνο την πιο ζεστή ημέρα που έχουν ζήσει ποτέ, αλλά και την πιο ζεστή ημέρα που έχουν ζήσει ποτέ οι γονείς και οι παππούδες τους», πρόσθεσε.

Οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν σημάνει τον συναγερμό και για τις φωτιές ενώ κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών που αγωνίζονται σκληρά να σβήσουν τις πολλές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Καλιφόρνια.

Στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα η «Λέικ Φάιρ» έχει καταστρέψει σχεδόν 110.000 στρέμματα και έχει προκαλέσει την εκκένωση περιοχών. Η πυρκαγιά απειλεί πλέον το ράντσο Neverland, το οποίο ανήκε στον Μάικλ Τζάκσον.

Το καμπανάκι χτυπούν οι επιστήμονες παγκοσμίως και αναφέρουν πως τα κύματα ζέστης οφείλονται ξεκάθαρα στην υπερθέρμανση του πλανήτη που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή η οποία έχει δημιουργηθεί από την εξαρτημένη σχέση του ανθρώπου με τα ορυκτά καύσιμα.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, είναι οι πιο υψηλές που έχουν σημειωθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις