Κόσμος

“Φωτιές” Λουίτζι Ντι Μάιο στην Άγκυρα: Σημαντική για την Ιταλία η Επιχείρηση “Ειρήνη”, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος

Στη Λιβύη, στην επιχείρηση “Ειρήνη” και στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Υπογραμμίζω εκ νέου σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση “Ειρήνη””, δήλωσε από την Άγκυρα ο Λουίτζι Ντι Μάιο και τόνισε “δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο – που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ – για άλλους 12 μήνες”.

“Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Click4more: Άνοιγμα στην Ιταλία ο Τσαβούσογλου για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως “όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων”.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι “στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν”.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε “να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016”, διότι “αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου”.

Σε σχέση, τέλος, με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι “τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025