«Εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση» από το πρωί της Τρίτης - Την προηγούμενη εβδομάδα η ένταση των ανέμων αυτών έφτασε το υψηλότερο επίπεδό της από το 2011
Εφιάλτης δίχως τέλος στην Καλιφόρνια, με τις φονικές φωτιές στο Λος Άντζελες να έχουν αφήσει μέχρι στιγμής 24 νεκρούς και τις εικόνες από τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ, να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.
Οι φωτιές που μαίνονται στην περιοχή του Λος Άντζελες, επιδεινώνονται από τους θερμούς και ξηρούς ανέμους Σάντα Άνα, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που προκαλεί μεγάλη ξηρασία.
Οι άνεμοι αυτοί δημιουργούνται όταν κρύος αέρας συγκεντρώνεται στη Νεβάδα και τη Γιούτα, δύο πολιτείες γειτονικές της Καλιφόρνια. Καθώς αυτή η μάζα αέρα κατευθύνεται προς τα δυτικά και περνά από τα βουνά της Καλιφόρνιας, ζεσταίνεται και γίνεται ξηρή.
Οι άνεμοι Σάντα Άνα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για το ξέσπασμα φονικών δασικών πυρκαγιών είτε να τις ενισχύσουν όταν ήδη μαίνονται, καθώς ξεραίνουν τη βλάστηση.
Οι ισχυροί αυτοί άνεμοι έχουν επιδεινώσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες, την πυρκαγιά Πάλισεϊντς (που έχει ήδη κάψει 237.000 στρέμματα) και την Ίτον (140.000 στρέμματα) στέλνοντας σπίθες φωτιάς δεκάδες μέτρα μακριά.
Καθώς οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «μία ακραία συμπεριφορά των πυρκαγιών», η οποία, σε συνδυασμό με ανέμους η ταχύτητα των οποίων θα φτάνει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, θα προκαλέσει «μία εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση» από αύριο, Τρίτη, το πρωί.
Οι άνεμοι Σάντα Άνα πνέουν συνήθως από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο. Όταν ένας αντικυκλώνας σχηματίζεται πάνω από την έρημο στην ανατολική Καλιφόρνια, ωθεί τον αέρα προς τις ακτές του Ειρηνικού. Κατεβαίνοντας από τα βουνά Σάντα Άνα και τον ορεινό όγκο της Σιέρα Νεβάδα, περνώντας από κοιλάδες, ο αέρας αυτός συμπιέζεται, ζεσταίνεται και γίνεται ξηρός.
Η νότια Καλιφόρνια επηρεάζεται εδώ και χρόνια από ζεστούς και ξηρούς ανέμους. Το 2017 η πυρκαγιά Τόμας ενισχύθηκε από τους ανέμους Σάντα Άνα και κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 κτίρια.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ένταση των ανέμων αυτών έφτασε το υψηλότερο επίπεδό της από το 2011, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι κατέγραψαν ριπές που έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post συνέκρινε αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο με ένα «γιγάντιο σεσουάρ».