Site icon NewsIT
11:10 | 27.10.23

Φουκουσίμα: Στο νοσοκομείο εργάτες που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα νερά στο πυρηνικό εργοστάσιο – Συνεχίζεται η ρίψη στη θάλασσα

Φουκουσίμα: Στο νοσοκομείο εργάτες που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα νερά  στο πυρηνικό εργοστάσιο – Συνεχίζεται η ρίψη στη θάλασσα

FILE PHOTO: An aerial view shows the Fukushima Daiichi nuclear power plant, which started releasing treated radioactive water into the Pacific Ocean, in Okuma town, Fukushima prefecture, Japan August 24, 2023, in this photo taken by Kyodo. Kyodo/via REUTERS/File Photo/File Photo

Newsit Newsroom

Τέσσερις εργάτες που δούλευαν στο εργοτάξιο κατεδάφισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ήρθαν σε επαφή με νερό μολυσμένο με ραδιενεργές ουσίες, κι οι δυο από αυτούς μπήκαν σε νοσοκομείο.

Συνολικά πέντε εργάτες καθάριζαν σωληνώσεις του συστήματος φιλτραρίσματος ALPS –που χρησιμοποιείται για την απορρύπανση υδάτων που χρησιμοποιούνταν όταν έγινε η καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 στην Φουκουσίμα –, όταν εύκαμπτος σωλήνας βγήκε από τη θέση του, πιτσιλίζοντας τους δύο, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας TEPCO, της διαχειρίστριας της μονάδας.

Άλλοι δύο εργαζόμενοι μολύνθηκαν καθώς καθάριζαν τις ζημιές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στους δυο άνδρες που εισήχθησαν σε νοσοκομείο ήταν πάνω από το όριο που θεωρείται αβλαβές. Ο ένας διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από 6,6 μιλισιβέρτ (mSv) ακτινοβολίας βήτα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 mSv.

Η πιθανότητα οι δυο εργαζόμενοι να υποστούν εγκαύματα εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια χαρακτηρίστηκε πολύ μικρή από γιατρό, σύμφωνα με την TEPCO.

«Μας ενημέρωσαν πως η κατάσταση των δυο εργατών που νοσηλεύονται είναι σταθερή», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για περίπου δυο εβδομάδες για να υποβληθούν σε επαναληπτικές εξετάσεις».

Η εταιρεία μελετά τις περιστάσεις του ατυχήματος προκειμένου να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο συμβάν, πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η ρίψη υδάτων στον Ειρηνικό

Η TEPCO άρχισε στα τέλη Αυγούστου τη διαδικασία ρίψης στον Ειρηνικό Ωκεανό, έπειτα από επεξεργασία τους και διάλυσή τους σε θαλασσινό νερό, ποσότητες νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα, που υπέστησαν τήξη πυρήνα μετά τον σεισμό 9,1 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του 2011.

Η δεύτερη φάση της απόρριψης, που γίνεται σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει ως τις αρχές των χρόνων του 2050 με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η διαδικασία έχει εξασφαλίσει πράσινο φως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το Τόκιο διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τα νερά υποβάλλονται σε επεξεργασία με το ALPS (Advanced Liquid Processing System, «προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών»), ώστε να απαλλαγούν από τις ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου, ισοτόπου του υδρογόνου που δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο παρά μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

Για αυτόν τον λόγο η TEPCO προχωρά πλέον στη διάλυση του τριτιούχου νερού σε θαλασσινό προτού πετάξει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο-στόχο των 1.500 Μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L). Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές χαμηλότερο από το όριο στην Ιαπωνία, και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο ΠΟΥ για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/L).

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στον Ειρηνικό πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, ποσότητα που θα γέμιζε 540 ολυμπιακές πισίνες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version