Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

«Φόβητρο» για την Τουρκία τα ελληνικά F-35 και Rafale: Το παζάρι Ερντογάν με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon

«Φόβητρο» για την Τουρκία τα ελληνικά F-35 και Rafale: Το παζάρι Ερντογάν με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τον γερμανικό όσο και τον τουρκικό Τύπο, με φόντο την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, ο Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς στην Κωνσταντινούπολη.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να αποκτήσει τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη ή αν θέλει να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Γερμανία ως «μοχλό πίεσης» για να επιστρέψει στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ.

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχε αναφέρει και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Τουρκία αναζητούσε εναλλακτικές με επανασχεδιασμό του εξοπλιστικού της προγράμματος,  μπροστά στο αδιέξοδο επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35 Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του «πακέτου» των 40 καινούργιων και 80 αναβαθμισμένων αμερικανικών F-16 με συνολικό κόστος 23 δισεκ. δολάρια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Η αλλαγή σχεδιασμού περιλαμβάνει είτε την αναβάθμιση 80 μαχητικών είτε την αγορά 40 καινούργιων με εξοικονόμηση κονδυλίων που θα μεταφερθούν στην αγορά καινούργιων Eurofighter. Στόχος είναι η απόκτηση έως και 40 μαχητικών με κόστος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα όπλα με αιχμή τους πανίσχυρους πυραύλους αέρος-αέρος Μeteor. Πρόκειται για το όπλο που ήδη βρίσκεται στην «φαρέτρα» της Πολεμικής μας Αεροπορίας και αποτελεί το «μακρύ δόρυ» των game changer γαλλικών μαχητικών Rafale.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απόκτησης από την Τουρκία μαχητικών Typhoon Eurofighter, πηγές από το Αεροπορικό Επιτελείο τόνιζαν με έμφαση ότι πρόκειται για κίνηση παραδοχής του ξεκάθαρου πλεονεκτήματος που ήδη έχει αποκτήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή, με την απόκτηση Rafale και F-16 Viper, το οποίο θα παγιωθεί όταν θα προσγειωθούν στην Ελλάδα και τα πρώτα F-35.

Το ρίσκο για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Ακόμα και εάν η Τουρκία προχωρήσει σε συμφωνία για αγορά Eurofighter Typhoon, όταν θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τον πανίσχυρο συνδυασμό F-35, Rafale και F-16 Viper.

Με δεδομένο ότι οι γείτονες εδώ και πολλές δεκαετίες δεν διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους ευρωπαϊκό μαχητικό, η αφομοίωση των Eurofighter και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση θα πάρει πολύ μεγάλο χρόνο την ώρα που η HAF θα πετά επιχειρησιακά και τους τρεις τύπους μαχητικών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Επιπλέον το γεγονός ότι ήδη έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα στην υποστήριξη των Eurofighter Typhoon θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, που θα κληθεί να βάλει στο οπλοστάσιο της ένα απόλυτα άγνωστο μαχητικό.

«Φόβητρα» τα ελληνικά Rafale και F-16 Viper 

Η στροφή της τουρκικής αεροπορίας προς τα Eurofighter πέρα από την αδυναμία επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35 φαίνεται ότι έχει ως αιτία την σαφή υπεροχή των Rafale έναντι των Viper. Oι γείτονες ήδη έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες κυρίως από το Κατάρ για τις επιδόσεις των Rafale και αναζητούν το «αντίδοτο» στο πανίσχυρο γαλλικό μαχητικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Το πλεονέκτημα των «ριπών ανέμου» στην εναέρια μάχη, ειδικά όταν μεταφέρουν κάτω από τα φτερά τους τους πανίσχυρους πυραύλους αέρος – αέρος τύπου Meteor δείχνει αδιαμφισβήτητο. Ήδη η Πολεμική μας Αεροπορία εκπαιδεύεται πλέον καθημερινά σε σενάρια Rafale vs Viper πάνω από το Αιγαίο την ώρα που η Τουρκία διαθέτει μαχητικά προηγούμενης γενιάς. Έτσι, οι Έλληνες ιπτάμενοι γνωρίζουν άριστα πως θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά Viper αν τελικά οι γείτονες προχωρήσουν στην απόκτηση τους.

Έως τις αρχές του 2025, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει παραλάβει και τα έξι τελευταία καινούργια Rafale για να φτάσει συνολικά τα 24, ενώ ήδη προχωρά και η προετοιμασία της επόμενης σύμβασης υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών ύψους 550 εκ. ευρώ, που θα αφορά αφορά την τεχνική υποστήριξη των μαχητικών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έπειτα από τη λήξη της πρώτης σύμβασης με στόχο τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των Rafale στο ανώτατο επίπεδο.

Πηγή: OnAlert.gr  – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις