Τετάρτη, 28 Αυγ.
31oC Αθήνα

Φόβοι για νέο Exxon Valdez στην Ερυθρά Θάλασσα: Διαρροή πετρελαίου από το Sounion – Μεταφέρει πάνω από 150.000 τόνους

Φόβοι για νέο Exxon Valdez στην Ερυθρά Θάλασσα: Διαρροή πετρελαίου από το Sounion – Μεταφέρει πάνω από 150.000 τόνους

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την εξέλιξη των προσπαθειών που γίνονται για να αποτραπεί η διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο Sounion το οποίο δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη Τετάρτη (21/08/2024) από τους αντάρτες Χούθι και στο οποίο έβαλαν φωτιά. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εκφράσει ήδη την ανησυχία του και για πρώτη φορά χθες (27/08/24) ανακοίνωσε ότι μπορεί ήδη να υπάρχει διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το φλεγόμενο πλοίο Sounion δεν είναι δυστυχώς προσεγγίσιμο σύμφωνα με τους Αμερικανούς εξαιτίας των Χούθι ενώ πολλοί ανακαλούν στη μνήμη τους όσα είχε ζήσει ο πλανήτης το 1989 με την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ανοικτά της Αλάσκας το Exxon Valdez απελευθέρωσε 257.000 βαρέλια πετρελαίου στη θάλασσα.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που επαπειλείται, το Sounion μεταφέρει περισσότερους από 150.000 τόνους – ή ένα εκατομμύριο βαρέλια – αργού πετρελαίου και μια μεγάλη διαρροή έχει τη δυνατότητα να είναι από τις μεγαλύτερες του είδους στην ιστορία.

Το Σούνιο χτυπήθηκε για πρώτη φορά από πυροβολισμούς από δύο μικρά σκάφη την περασμένη Τετάρτη (21/08/24), στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρία άγνωστα βλήματα, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά και το άφησαν χωρίς ισχύ κινητήρα.

Τα 25 μέλη του πληρώματός του διασώθηκαν από ένα ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο μια μέρα αργότερα και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί. Το πετρελαιοφόρο δέχθηκε αργότερα ξανά επίθεση – οι Χούθι δημοσίευσαν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι τους έδειχνε να του βάζουν φωτιά.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, λένε ότι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και 10 μήνες για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις