Κόσμος

Φράγμα Καχόβκα: Νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο «έπιασε» έκρηξη την ώρα της καταστροφής

Το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο Norsar εντόπισε “μια έκρηξη” προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα την ώρα της καταστροφής του την Τρίτη, δήλωσε σήμερα ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του.

Η ανακοίνωση αυτή, που δεν αποδίδει προέλευση στην έκρηξη, ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται σε περιοχή – η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο – δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες.

“Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο αυτό ινστιτούτο σεισμολογικής έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

Το μέγεθός της είναι “μεταξύ 1 και 2”, διευκρίνισε το Norsar, το οποίο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το ισοδύναμό της σε τόνους TNT, που προϋποθέτει τον συνδυασμό πολλών παραγόντων.

“Αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη“, διευκρίνισε ο Ντάντο.

Καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης της Μπουκοβίνα στη Ρουμανία, περίπου 620 χλμ από το μέρος όπου σημειώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια Συμβουλίου Κορυφής πως η Ρωσία είχε παγιδεύσει με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών το συγκεκριμένο φράγμα, για την περίπτωση που αναγκαζόταν να υποχωρήσει.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, μεταξύ των οποίων συνοικίες της Χερσώνας, πρωτεύουσας της περιφέρειας, και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines