Η μία Ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη ανακρούουν πρύμνα για το “φάρμακο του Τραμπ” κατά του κορονοϊού, την περίφημη χλωροκίνη, οδηγώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εκδώσει οδηγία.
Συγκεκριμένα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε πως οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με Covid-19 που λαμβάνουν το φάρμακο κατά της ελονοσίας, την υδροξυχλωροκίνη, για σοβαρές παρενέργειες.
Τόνισε δε την ανάγκη για αναλυτικά κλινικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους.
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα σταμάτησαν τη χρήση του φαρμάκου, το οποίο προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19.
Η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο ακολούθησαν την απόφαση που πήρε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναστείλει μια μεγάλη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό.
Ορισμένες μελέτες παρατήρησης – που θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες – συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και αρρυθμίας σε ασθενείς με κορονοϊό. Όμως, η ιατρική κοινότητα περιμένει αποτελέσματα από επιστημονικές δοκιμές με υψηλά πρότυπα.
click4more: Βόμβα από ΠΟΥ: Βάζει στον πάγο το “φάρμακο” του Τραμπ κατά του κορονοϊού
«Είναι σημαντικό να μπορούν να ολοκληρωθούν σωστά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με προσαρμογές όπως απαιτείται, για τη δημιουργία των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων για την Covid-19», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές περιλαμβάνουν τη σύγκριση φαρμάκων με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), και ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς γνωρίζουν ποιος παίρνει τι.
Ο EMA επανέλαβε τη στάση του ότι, ενώ διεξάγονται περαιτέρω αναλύσεις, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλινικές δοκιμές ή σε εθνικά προγράμματα χρήσης έκτακτης ανάγκης υπό στενή παρακολούθηση για ασθενείς με Covid-19.
Το φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου.
Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ