Στο έγγραφο, έκτασης είκοσι σελίδων, διευκρινίζεται ότι τα θύματα ήταν ηλικιών μεταξύ δέκα μηνών και 72 ετών και ότι άλλοι δώδεκα άνθρωποι φέρονται να αγνοούνται, ενώ καταγγέλθηκαν τουλάχιστον δύο ομαδικοί βιασμοί στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν τη 13η και τη 14η Νοεμβρίου 2018 στην παραγκούπολη Λα Σαλέν.
Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σε αυτή την πάμφτωχη γειτονιά του κέντρου της αϊτινής πρωτεύουσας. Είναι αντιμέτωποι εδώ και χρόνια με απειλές, εξαιτίας των συχνών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο μιας από τις μεγαλύτερες αγορές του Πορτ-ο-Πρενς.
Μπορεί να είναι παραπάνω τα θύματα
Οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν «αφήνουν να εννοηθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων (…) μπορεί να είναι πιο υψηλός», υπογραμμίζεται στην έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αϊτινές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 71 νεκρούς και ένδεκα ομαδικούς βιασμούς.
Θύματα και οικείοι τους έχουν καταγγείλει πως όταν έγινε η σφαγή, ήταν παρόντες ένας κορυφαίος αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ρισάρ Ντιπλάν, καθώς και τρία στελέχη της αστυνομίας.
Ενώ οι συμμορίες διέπρατταν ακόμη φόνους και ομαδικούς βιασμούς μετά το μεσημέρι της 13ης Νοεμβρίου, αυτόπτες μάρτυρες αφηγούνται πως ο Ντιπλάν πήγε επιτόπου και είπε στους δράστες: «Σκοτώσατε πολύ κόσμο, δεν ήταν αυτή η αποστολή σας».
Ανάμεσα στους δράστες, θύματα ανέφεραν πως εντόπισαν τουλάχιστον δύο αστυνομικούς που είχαν απασχολήσει τις αρχές διότι φέρονται να είχαν εγκληματήσει, κατά την έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας.
Οι κατηγορίες σε βάρος του Ντιπλάν και των αστυνομικών χαρακτηρίζονται ανησυχητικές από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία στηλιτεύουν επίσης την απραξία των δυνάμεων επιβολής του νόμου παρότι οι επιθέσεις διήρκεσαν πάνω από δεκατέσσερις ώρες.
“Οι αστυνομικοί άκουγαν τις κραυγές των κατοίκων”
Η υποδιεύθυνση ασφαλείας της συνοικίας Λα Σαλέν βρίσκεται στη λεωφόρο αντίκρυ στη συνοικία και οι αστυνομικοί είναι βέβαιο ότι «άκουγαν τις κραυγές των κατοίκων», τονίζεται στην έκθεση.
Τα μέλη των πέντε συμμοριών που ενεπλάκησαν είχαν άφθονο χρόνο να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία, κατά τη συνηθισμένη μέθοδο δράσης τους: πτώματα «ακρωτηριάστηκαν, κάηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε χωματερή στο έλεος των ζώων», αναφέρεται.
Στην έκθεση αυτή, η οποία επιδόθηκε στις αϊτινές αρχές, ο ΟΗΕ εισηγείται να διενεργηθεί έρευνα για το όργιο βίας και τη φερόμενη συνέργεια αξιωματούχων και της αστυνομίας.