Συγκεκριμένα, η διακίνηση και εκμετάλλευση παιδιών οφείλεται κατά 41% σε συγγενείς, κατά 14% σε γνωστό πρόσωπο, κατά 11% σε φίλο και κατά 34% σε άλλες μεθόδους.
Η εμπλοκή της οικογένειας στο παιδικό “trafficking” είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις περιπτώσεις της εκμετάλλευσης ενηλίκων, όπου η οικογένεια εμπλέκεται στο 9%. Ο ρόλος των φίλων είναι παρόμοιος στα περιστατικά τής εκμετάλλευσης παιδιών και ενηλίκων (11% και 8%, αντίστοιχα).
“Πρωταθλήτρια” η σεξουαλική εκμετάλλευση
Περισσότερα από τα μισά θύματα (54%) «στρατολογούνται» για σεξουαλική εκμετάλλευση και το ένα τρίτο για εργασιακή εκμετάλλευση, κυρίως επαιτεία (19%) και οικιακές εργασίες (18%). Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, τα παιδιά εξαναγκάζονται στο trafficking μέσω σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης, αλλά και μέσω της χρήσης ψυχοτρόπων χαπιών και αλκοόλ.
Σχεδόν επτά στα δέκα θύματα είναι κορίτσια (66%), ενώ η πλειονότητα των θυμάτων (67%) είναι μεταξύ 15 και 17 ετών. Περισσότερα από τα μισά κορίτσια είναι αυτής της ηλικίας, ενώ σχεδόν το 35% των αγοριών είναι έως οκτώ ετών.
Τα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από έρευνα σε 12.000 παιδιά-θύματα trafficking. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων CTDC (Counter-Trafficking Data Collaborative), ο οποίος είναι το αποτέλεσμα μίας κοινής πρωτοβουλίας υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Polaris, ανεξάρτητης οργάνωσης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.