Η οργάνωση-ομπρέλα “Παγκόσμιος Συνασπισμός για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις” (GCPEA) ανέφερε ότι η έρευνά της για τις βιαιοπραγίες στο Κασάι, σε μια κρίση που τερματίστηκε το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαθήτριες και οι σπουδάστριες έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης και πολλαπλής κακοποίησης από τις ένοπλες ομάδες.
Βασιζόμενη στις καταθέσεις πάνω από 55 μαθητριών και εκπαιδευτικών, η έκθεση καταγράφει τις μαρτυρίες των επιζώντων και το πώς αντάρτες και παραστρατιωτικοί εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εκατοντάδες σχολεία. Συχνά τα κορίτσια απάγονταν για να γίνουν σεξουαλικές σκλάβες, σύζυγοι ή ακόμη και για να πολεμήσουν μαζί με τους ενόπλους.
“Τις έβαζαν στην πρώτη γραμμή να… κουνούν τις φούστες τους!”
Οι παραστρατιωτικοί “πίστευαν στις μαγικές δυνάμεις των κοριτσιών και συχνά τα χρησιμοποιούσαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας, για να κουνούν τις φούστες τους και να αποκρούουν έτσι τους ένοπλους στρατιώτες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντίγια Νιτζόουνε, η εκτελεστική διευθύντρια του CGPEA. “Οπλισμένα” με μια σκούπα ή με κάποιο κουζινικό σκεύος, νεαρά κορίτσια τοποθετούνταν στην πρώτη γραμμή γιατί οι παραστρατιωτικοί θεωρούσαν ότι με τις μαγικές δυνάμεις τους θα σταματούσαν τις σφαίρες και θα προστάτευαν όλη τη μονάδα στη μάχη. Πολλά παιδιά σκοτώθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Στο Κασάι συγκρούονταν οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ του Κονγκό και οι παραστρατιωτικοί σύμμαχοί τους, η οργάνωση Μπάνα Μούρα, με τους αντάρτες Καμουίνα Ενσάπου. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,5 εκατομμύριο εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ομαδικοί βιασμοί και κανιβαλισμός
Τόσο οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες όπως ομαδικούς βιασμούς αλλά και κανιβαλισμό, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κατήγγειλε το “σοβαρό πρόβλημα της ατιμωρησίας” των δραστών.
Τον Ιούλιο του 2017 δικαστήριο του Κονγκό καταδίκασε επτά στρατιώτες για τη δολοφονία μελών μιας ένοπλης οργάνωσης στο Κασάι. Σε ένα βίντεο εμφανίζονταν οι στρατιώτες να πυροβολούν εξ επαφής ανθρώπους. Κάποια από τα θύματα ήταν νεαρές κοπέλες.
“Οι αρχηγοί έδιναν σε εμάς τα κορίτσια μια σκούπα που την θεωρούσαν μαγική. Εμένα που έδωσαν ένα ξύλινο (μαχαίρι κουζίνας) και υποτίθεται ότι ήταν μαγικό όπλο”, είπε η Λούσια Ν. μια μαθήτρια γυμνασίου από το Ντιμπάγια. “Μετά από αυτό, πήγαινα παντού μαζί τους και συμμετείχαν σε διάφορες μάχες. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε τους στρατιώτες με τη μαγεία. Σκότωναν πολλούς από εμάς”, πρόσθεσε στην κατάθεσή της.