Κόσμος

Frontex: Μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2019

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 έπεσαν την χρονιά που μας πέρασε οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη σύμφωνα με την Frontex.

Η μείωση αυτή όπως σύμφωνα με την έκθεση της Frontex οφείλεται στην πτώση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των οδών της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση κατά 46%.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Frontex, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε για το 2019, σημειώθηκε μείωση κατά 6% των παράνομων συνοριακών διελεύσεων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που έφτασαν τις 139.000. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 92% χαμηλότερος σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, παρά τη γενική πτωτική τάση η ανατολική Μεσόγειος είδε αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από την άνοιξη του 2019 και έπειτα. Οι διελεύσεις των μεταναστών έφθασαν στο αποκορύφωμά τους τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται, σύμφωνα και με την τάση της εποχής. Σε όλο το 2019 καταγράφηκαν στη διαδρομή αυτή πάνω από 82.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περίπου 46% περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Όπως σημειώνει η Frontex, στο δεύτερο μισό του 2019 οι παράτυπες αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (τον Μάρτιο του 2016), αν και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν το 2015 και στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εντοπίστηκαν περίπου 14.000 παράνομες μετακινήσεις στα σύνορα της ΕΕ στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού του 2018. Στις διαδρομές της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και της Συρίας αντιπροσώπευαν πάνω από τις μισές από τις καταγεγραμμένες παράνομες αφίξεις.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο έπεσε κατά 41%, σε περίπου 14.000. Οι κάτοικοι της Τυνησίας και του Σουδάν αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων επιχείρησαν αυτή τη διαδρομή.

Στη δυτική Μεσόγειο ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε κατά περίπου 58% σε περίπου 24.000, με τους Μαροκινούς και τους Αλγερινούς να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Συνολικά, οι Αφγανοί ήταν το 2019 η κύρια εθνικότητα των νεοαφιχθέντων μεταναστών αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 25% των αφίξεων.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025