Με την κατηγορία της προδοσίας οδηγήθηκαν στη φυλακή Παλαιστίνιοι που συνομιλούσαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα με Ισραηλινούς.
Εσωτερική διαμάχη για τον ρόλο μίας ακτιβίστριας και πρώην εργαζόμενης στη Διεθνή Αμνηστία στη δίωξη και κράτησή τους έχει προκαλέσει η σύλληψη η σύλληψη Παλαιστινίων ακτιβιστών στη Γάζα επειδή μίλησαν με Ισραηλινούς μέσω τηλεδιάσκεψης. Και όλα αυ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει την εξουσία στη Γάζα και είναι ορκισμένος εχθρός του εβραϊκού κράτους, φυλάκισε Παλαιστίνιους πολίτες με την κατηγορία της “προδοσίας” και “δραστηριοτήτων εξομάλυνσης” με το Ισραήλ, μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στον ιστότοπο Zoom.
Οι τοπικές αρχές συνέλαβαν στις 9 Απριλίου τον Ράμι Αμάν, ιδρυτή της τοπικής ΜΚΟ Επιτροπή Νεολαίας της Γάζας, τρεις ημέρες έπειτα από διαδικτυακή συζήτησή του με ισραηλινή αριστερή οργάνωση, που τηρεί επίσης φιλοπαλαιστινιακή στάση.
«Η πραγμάτωση οποιασδήποτε δραστηριότητας, ή επικοινωνίας με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, όποια κι εάν είναι η δικαιολογία, αποτελεί έγκλημα κατά την έννοια του νόμου και συνιστά πράξη προδοσίας του λαού μας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έβγαλαν στη φόρα ένα επικριτικό σχόλιο
Αλλά, τι συνέβη στο διάστημα ανάμεσα στη διάσκεψη στο Zoom και τη σύλληψη του Ράμι Αμάν;
Τα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν ένα επικριτικό σχόλιο που είχε κάνει στο Facebook η Χιντ Χουντάρι, πρώην σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επίσης είχε συνελήφθη πέρυσι από τη Χαμάς γιατί αποκάλυψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά των «ειρηνικών» διαδηλωτών.
Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Χουντάρι ήταν απλώς μία «εποχιακή ανεξάρτητη συνεργάτης που είχε προσληφθεί για μικρό χρονικό διάστημα» από την οργάνωση για να επιτηρήσει την κατάσταση κατά τις περσινές κινητοποιήσεις στη Γάζα, όμως ουδέποτε υπήρξε πλήρους απασχόλησης υπάλληλός της.
Και «καταδικάζουμε απερίφραστα τη σύλληψη ανθρώπων γιατί άσκησαν το δικαίωμά τους να εκφράζονται ειρηνικά και να συναθροίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλέχ Χιτζάζι, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος στη σύλληψη του Αμάν.
Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Χουντάρι είχε αναφέρει επικριτικά το όνομα του Αμάν, τονίζοντας πως δραστηριοποιείται για την «εξομάλυνση» με το Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα αφότου ο θύλακος πέρασε το 2007 υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
«Ως Παλαιστίνια, ακόμη και πριν γίνω δημοσιογράφος, είμαι ενάντια σε κάθε εξομάλυνση (με το Ισραήλ).Δεν έκανα λάθος όταν έγραψα εναντίον του Ράμι Αμάν (…) και δεν είμαι αντίθετη στη σύλληψή του», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η αιτία της κράτησής του, διότι η Χαμάς ήταν ήδη, όπως είπε, εν γνώσει των δραστηριοτήτων του.
Υπό συνεχή παρακολούθηση οι συλληφθέντες
Τον ισχυρισμό της επιβεβαίωσε κι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα Ιγιάντ αλ Μποζμ, μιλώντας στο AFP. Κατά τον ίδιον οι έξι συλληφθέντες εξακολουθούν να κρατούνται στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Ο Ράμι Αμάν είχε ήδη συλληφθεί πριν από δύο χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος με την υπόσχεση ότι δεν θα ξαναπροβεί σε δραστηριότητες εξομάλυνσης με τις δυνάμεις κατοχής (…) Δυστυχώς όμως, συνέχισε τις δραστηριότητές του και παραβίασε τον νόμο και την κουλτούρα του λαού μας», πρόσθεσε ο Μποζμ.
Στα κοινωνικά δίκτυα, η διαμάχη γύρω από τον Αμάν έλαβε μεγάλες διαστάσεις τη Δευτέρα. Πολλοί χρήστες κατηγόρησαν τη Χουντάρι πως συνέβαλε στη σύλληψή του, ενώ άλλοι την επαίνεσαν για τον αγώνα της κατά της «εξομάλυνσης» των σχέσεων με το Ισραήλ.
Για την Παλαιστίνια αναλύτρια Γιάρα Χαουάρι, «η πλειονότητα των Παλαιστινίων απορρίπτει όποια προσπάθεια εξομάλυνσης, επειδή συμβάλλει στην παγίωση της άποψης ότι το μόνο που χρειάζεται (για την επίλυση της σύγκρουσης) είναι ο διάλογος, ενώ (…) είναι το τέλος της βίας από τον ισραηλινό στρατό κατοχής» εκείνο που απαιτείται.
«Φανταστείτε να ζητάτε από ένα θύμα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης να συνδιαλαγεί με τον δράστη, την ώρα που η κακοποίηση συνεχίζεται (…) Θα ήταν σκληρό», τόνισε η ίδια, εξηγώντας γιατί πολλοί Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κάθε «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς να επιτευχθεί κάποια ειρηνευτική συμφωνία.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ