Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: «Δυναμικό διάδρομο τιμής» προτείνουν Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία στην ΕΕ

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την πρόταση για θέσπιση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» από την ΕΕ για το φυσικό αέριο, έχουν καταρτίσει Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία ώστε να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην ΕΕ ενόψει του δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι 3 χώρες-μέλη της Ένωσης, Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία, προτείνουν τη θέσπιση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης.

Οι συζητήσεις για το πλαφόν στην ενέργεια

Η πρόταση από Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία έρχεται ενόψει των συζητήσεων μεταξύ των μελών της ΕΕ για θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει το θέμα ήδη από τις ημέρες αυτές στη διάρκεια μιας άτυπης συνόδου κορυφής στην Πράγα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα (6.10.2022) «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- να το θεσπίσουν.

«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, και διαβεβαίωσε ότι «θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά» και θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις