Site icon NewsIT

Φυσικό αέριο: Κλείνει τη στρόφιγγα στην Ευρώπη ο Πούτιν – Αγωνία για την επόμενη μέρα

10.07.2022 | 23:10
Φυσικό αέριο: Κλείνει τη στρόφιγγα στην Ευρώπη ο Πούτιν – Αγωνία για την επόμενη μέρα

FILE PHOTO: Pipes at the landfall facilities of the 'Nord Stream 1' gas pipeline are pictured in Lubmin, Germany, March 8, 2022. REUTERS/Hannibal Hanschke//File Photo

Σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθεί η Ευρώπη από τις επόμενες ώρες, καθώς η Ρωσία αναμένεται να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για την παροχή φυσικού αερίου με τους ηγέτες των χωρών να προετοιμάζονται για ένα ενεργειακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου τη Δευτέρα (11.07.2022) με το πρόσχημα της διεξαγωγής κάποιων εργασιών συντήρησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ότι θα τον θέσει και πάλι σε λειτουργία.

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην ενέργεια, καθώς η πλήρης διακοπή από το φυσικό αέριο είναι το πιθανό σενάριο. Και η αγωνία είναι έκδηλη σε όλους… 

Για να μην πέσει «μαύρο» στην ενέργεια ο Καναδάς ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream. Μέχρι πρότινος το Κρεμλίνο ισχυριζόταν ότι δεν επιστρεφόταν η τουρμπίνα στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων. Τα πράγματα είναι δυσοίωνα. 

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου»

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε την ώρα και που η Γερμανία προετοιμάζεται για ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Η Γερμανία επαναλειτουργεί μονάδα καύσης άνθρακα

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει λύση στο ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Γι’ αυτό τον λόγο θα επαναλειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρίας παροχής αερίου Uniper, που έχει χτυπηθεί από τη μείωση της παροχής από την Gazprom.

Η κατάσταση πάντως στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.

Από την άλλη στην Ιταλία οι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναγκάσει την οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών θα ωθήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη πίσω στο 2024», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλία. 

Την ίδια ώρα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τονίζει  ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας που ήταν κάποτε. Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version