Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Γάλα με αλλαντίαση: Κρατικοί ελεγκτές στο Νεοζηλανδικό κολοσσό!

Γάλα με αλλαντίαση: Κρατικοί ελεγκτές στο Νεοζηλανδικό κολοσσό!

Ελεγκτές του δημοσίου βρίσκονται από σήμερα στις μονάδες παραγωγής του συνεταιρισμού Fonterra στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία για να αναλάβουν τη διαχείριση της κρίσης που συγκλονίζει τον νεοζηλανδικό γαλακτοκομικό κολοσσό και απειλεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.

Οι ανά τον κόσμο καταναλωτές πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας, που αντιπροσωπεύουν το 25% των εξαγωγών της χώρας.

Οι κρατικοί λειτουργοί έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι ο συνεταιρισμός, στον οποίο συμμετέχουν 13.000 παραγωγοί, θα παράσχει σαφείς και ακριβείς πληροφορίες για τη μόλυνση με βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση παρτίδων ορού γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή προϊόντων, όπως βρεφικό γάλα.

Σε δηλώσεις του στο νεοζηλανδικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε σήμερα ότι οι πληροφορίες που η Fonterra έδωσε στην αρχή της υπόθεσης ήταν εσφαλμένες και οδήγησαν σε σύγχυση και στην έκδοση αντικρουόμενων οδηγιών.

“Ολα αυτά είναι απογοητευτικά, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω”, δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι το 90% των μολυσμένων παρτίδων ορού γάλακτος έχει εντοπισθεί, ενώ το υπόλοιπο θα εντοπισθεί μέχρι αύριο το απόγευμα.
Ο συνεταιρισμός Fonterra ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι τρεις παρτίδες ορού γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ροφημάτων για αθλητές βρέθηκε, τον Μάιο 2012, να περιέχει το βακτήριο clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, νόσο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή και θάνατο.

Ο συνεταιρισμός Fonterra είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Νέας Ζηλανδίας και παράγει 15,4 δισεκατομμύρια τόννους γάλακτος ετησίως, που ισοδυναμεί με το 89% της παραγωγής της χώρας, σημαντικό μέρος της οικονομίας της οποίας είναι προσανατολισμένο προς την αγροτική παραγωγή.

Ειδικότερα, ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε ότι συμπυκνωμένος ορός γάλακτος εξήχθη στην Κίνα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ενεργειακών ροφημάτων.

Ο συνεταιρισμός Fonterra είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Νέας Ζηλανδίας και παράγει 15,4 δισεκατομμύρια τόννους γάλακτος ετησίως, που ισοδυναμεί με το 89% της παραγωγής της χώρας, σημαντικό μέρος της οικονομίας της οποίας είναι προσανατολισμένο προς την αγροτική παραγωγή.

Ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού Τίο Σπίρινγκς εξέφρασε χθες τη βαθειά του λύπη για την υπόθεση, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα θύματα της μόλυνσης.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι κατηγόρησε χθες τον συνεταιρισμό Fonterra, παγκόσμιο κολοσσό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ότι καθυστέρησε να εκδώσει προειδοποίηση για τη μόλυνση με βακτήριο.

“Είμαι έκπληκτος για το γεγονός ότι τον Μάιο 2012, όταν ο συγκεκριμένος ορός γάλακτος παρήχθη, ο συνεταιρισμός Fonterra διαπίστωσε κάτι στους ελέγχους, αλλά δεν το θεώρησε αρκετά ανησυχητικό, αφού επέτρεψε την έξοδο των παρτίδων από το εργοστάσιο. Θεωρούσαμε ότι μία εταιρεία η δραστηριότητα της οποίας εξαρτάται κυρίως απο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα των προϊόντων της, δεν θα αναλάμβανε τέτοιο ρίσκο”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συντριβή Asiana: Έτσι πάτησε την 16χρονη το όχημα της πυροσβεστικής!

Πύθωνας έπνιξε στον ύπνο τους δυο παιδάκια

Lloyd’s: Αμοιβή 1 εκατ. ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες για την ληστεία στο Carlton!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε