Δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έπειτα από την τηλεμαχία το βράδυ της Τρίτης έδειξαν ότι ο 65χρονος πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, βρίσκεται μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν που έρχεται στην τρίτη θέση, σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.
Δημοσκόπηση του Harris Interactive που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν να προηγείται οριακά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (25% έναντι 24%) στον πρώτο γύρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.
Με σχεδόν δύο εβδομάδες να μένουν μέχρι τον πρώτο γύρο, η μεγάλη ανατροπή είναι η άνοδος του Μελανσόν, ενός βετεράνου της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό του ανήλθε στο 17% για τον πρώτο γύρο από 13,5% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο Φιγιόν, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία στιγματίστηκε από σκάνδαλο νεποτισμού, παραμένει σταθερός στο 18%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα η δημοτικότητα του Μελανσόν εμφανίζεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, στο 17%, με τη διαφορά με τον Φιγιόν να μειώνεται καθώς η δημοτικότητα του τελευταίου είναι μια ποσοστιαία μονάδα πάνω, στο 19%. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση Λεπέν και Μακρόν φέρεται να εξασφαλίζουν 23,5%.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να επικρατεί άνετα της Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
Σόουμαν της πολιτικής που με τον αιχμηρό του λόγο επιτίθεται στους συστημικούς συναδέλφους του, ο Μελανσόν θεωρήθηκε από τους δημοσκόπους ο πιο πειστικός από τους υποψήφιους στην τετράωρη τηλεμαχία της Τρίτης, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι.
Συγκρούστηκε με τη Λε Πέν στη διάρκεια του ντιμπέιτ με αφορμή τη θέση της αναφορικά με την ένταση που προκαλείται για θρησκευτικούς λόγους στην πολιτική, αλλά οι απόψεις του για περισσότερη προστασία των εργαζομένων και για απόρριψη της ΕΕ με τη σημερινή της μορφή μοιάζουν με εκείνες της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Εξάλλου ο Μελανσόν έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα ζητήσει την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, ενώ στη διάρκεια της τηλεμαχίας ζήτησε τη διαγραφή του χρέους των χωρών της ευρωζώνης που μαστίζονται από την οικονομική κρίση ώστε να επιτραπούν οι μαζικές νέες επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Ιδρυτής του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία”, ο Μελανσόν προκάλεσε τη διάσπαση της αριστερής ψήφου και μετέτρεψε τους σοσιαλιστές σε υποψηφίους δεύτερης κατηγορίας έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που χαρακτηρίστηκε από υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.
Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι ο Μελανσόν κερδίζει ψήφους από τον Αμόν, ο οποίος παλεύει να παραμείνει πάνω από το 10% στην πρόθεση ψήφου αλλά φαίνεται να κερδίζει ψήφους και από άλλα στρατόπεδα.
Ωστόσο, ενισχύοντας τον Αμόν ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του.
Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των σοσιαλιστών, περιλαμβανομένου του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έχουν συνταχθεί με τον Μακρόν.
Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης ήταν μέχρι το 2016 υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αλλά κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος έχοντας σχηματίσει το δικό του πολιτικό κίνημα, το En Marche! (Προχωράμε!).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ