Κόσμος

Γαλλία: Απαντήσεις από Μακρόν ζητά η οικογένεια του διανομέα που ξεψύχησε κατά τη σύλληψή του

Απαντήσεις από τον Εμάνουελ Μακρόν ζητά η οικογένεια του Σεντρίκ Σουβιά, του Γάλλου διανομέα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου τον Ιανουάριο.

Ο 42χρονος διανομέας ξεψύχησε μετά την ακινητοποίησή του στο έδαφος κατά τη διάρκεια ελέγχου για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά του. Τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του επανήλθαν στην επιφάνεια μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά της καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας.

Ο πατέρας του Σουβιά δήλωσε πως ο γιος του τόνιζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει –ακριβώς τα ίδια λόγια που είχε εκφέρει και ο Φλόιντ–με βάση τις εικόνες από το βίντεο της σύλληψής του τον Ιανουάριο, το οποίο διέρρευσε κατόπιν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Le Monde ή το Mediapart.

“Φώναζε ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω'”, δήλωσε ο Κριστιάν Σουβιά στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα.

“Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις”, τόνισε από την πλευρά της η αδελφή του Σοφιά.

Η οικογένεια ενημέρωσε πως η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε κάταγμα στον λάρυγγα του Σουβιά και προέτρεψε τον Μακρόν να θεσπίσει αλλαγές σε ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να πραγματοποιεί συλλήψεις, κάνοντάς τις λιγότερο βίαιες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλησαν σε πρώτο χρόνο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα να σχολιάσουν τις δηλώσεις της οικογένειας.

Δικαστικές πηγές τόνισαν πως η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Σουβιά. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή του πρόκειται να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό.

Οργή της οικογένειας γιατί δεν βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί 

Η οικογένεια του διανομέα έχει εκφράσει την οργή της για το γεγονός ότι οι τέσσερις αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Ντενί Ζακόμπ, συνδικαλιστής του αστυνομικού σωματείου Alternative Police, απέρριψε τον ισχυρισμό πως οι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να τον συγκρατήσουν διότι δεν συμπεριφερόταν με ήρεμο τρόπο. “Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ρίξουν φως στην υπόθεση”, δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο BFM TV.

Ο Λοράν-Φρανκ Λιενάρ, μέλος της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τους αστυνομικούς, ισχυρίσθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI πως τα όργανα ουδέποτε άκουσαν τον Σουβιά να λέει πως είχε αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τον Ιανουάριο.

Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

Οι δε, αστυνομικές ενώσεις έχουν εγκαλέσει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του ότι δείχνει ασέβεια απέναντί τους έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ νωρίτερα αυτόν το μήνα πως θα επιδείξει “μηδενική ανοχή” σε ρατσιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων της δημόσιας τάξης και απαγόρευσε την λαβή πνιγμού που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση των υπόπτων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945