Δύο άνδρες ηλικίας 21 και 22 ετών, ύποπτοι ότι προετοίμαζαν επίθεση στη Γαλλία για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προφυλακίσθηκαν σήμερα. Απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες από δικαστή υποθέσεων τρομοκρατίας, έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης.
“Μαχαίρια, εμπρηστικοί μηχανισμοί και προπαγάνδα του ISIS βρέθηκαν στη διάρκεια των ερευνών” στην περιοχή του Παρισιού από πράκτορες της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI). “Το σχέδιο των δύο συλληφθέντων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όμως στοιχεία δείχνουν πως ήθελαν να επιτεθούν σε ομοφυλόφιλους”, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Από τη Γαλλία στη Γερμανία: Τζιχαντιστής σχεδίαζε να επιτεθεί με ρικίνη
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός Τυνήσιου. Σε βάρος του υπάρχουν υποψίες ότι σκόπευε να κατασκευάσει ένα “βιολογικό όπλο” χρησιμοποιώντας ρικίνη.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Γερμανού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, ο 29χρονος Σιφ Αλλάχ Χ. προσήχθη χθες, μετά από έρευνα των αστυνομικών αρχών στο διαμέρισμά του στην Κολονία.
Ο ύποπτος είχε αγοράσει μέσω του διαδικτύου 1.000 σπόρους ρικίνης -από τους οποίους παράγεται καστορέλαιο- και μια ηλεκτρική συσκευή άλεσης καφέ. Μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη καθορίσει πόσο είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός της επίθεσης με ρικίνη.
“Υπάρχουν έντονες υποψίες ότι κατασκεύαζε σκόπιμα χημικά όπλα” ανέφερε η ανακοίνωση.
Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Τυνήσιος είναι μέλος κάποιας “τρομοκρατικής οργάνωσης”. Οι εισαγγελείς δεν γνωρίζουν αν είχε ορίσει κάποια ημερομηνία για την επίθεσή του ή ποιός θα μπορούσε να ήταν ο στόχος του.
Τί είναι η ρικίνη;
Η ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξική, φυσικώς απαντώμενη, λεκτίνη που απαντάται στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis). Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη με μέγεθος λίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η ρικίνη είναι πολύ δηλητηριώδης είτε εισπνέεται είτε λαμβάνεται με ένεση είτε με κατάποση. Δρα ως τοξίνη με αναστολή της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Είναι ανθεκτική, αλλά όχι αδιαπέραστη, στον μεταβολισμό. Με κατάποση, η παθολογία της ρικίνης περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς του βλεννογόνου. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ανακάμψουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ