Ο Μακρόν, ανεξάρτητος υποψήφιος μια πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, επιτέθηκε πολλές φορές στη Μαρίν Λε Πεν, έριξε τη… μπηχτή του για τον Φρανσουά Φιγιόν και το σκάνδαλο με τη σύζυγό του αλλά η συζήτηση δεν ξέφυγε από τα όρια και έγινε σε πολιτισμένα επίπεδα. Ένα debate… comme il faut! Ίσως ήταν περισσότερο μια τηλεμαχία… αναγνώρισης.
Αναμφίβολα, τα φώτα ήταν στραμμένα στον Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν. Στο μαραθώνιο debate, διάρκειας 3,5 ωρών, οι δυο τους –που βάσει δημοσκοπήσεων θα είναι οι δυο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου- αντάλλαξαν πυρά, από τη μετανάστευση, την Ευρώπη και την πολυπολισμικότητα μέχρι το “μπουρκίνι”, αλλά όπως αναφέρει το Reuters απέφυγαν (όπως όλοι οι υποψήφιοι) τα “νοκ άουτ” χτυπήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο τέλος, ο Μακρόν ήταν εκείνος που φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις, με τον αριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν να τον ακολουθεί. Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe ο Μακρόν συγκέντρωσε το 29% των τηλεθεατών που δήλωσε ότι τον βρήκαν πιο πειστικό από τους πέντε, με τον Μελανσόν να ακολουθεί με 20%. Φιγιόν και Λε Πεν ήταν στην τρίτη θέση και ο Μπενουά Αμόν, ο υποψηφίος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ήρθε… τελευταίος και καταϊδρωμένος.
Σύμφωνα με το BBC, ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους: υποστήριξε ότι το μπουρκίνι είναι “ζήτημα δημόσιας τάξης” και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λε Πεν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τόσο το πρώτο όσο και τα δύο που θα ακολουθήσουν ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 23 Απριλίου θεωρούνται κομβικής σημασίας για τις εκλογές, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται σε σχεδόν 40%.
Ήταν ένας “αγώνας” ανάμεσα, κυρίως, στον Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν πως εκείνη θα είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου, εκείνος θα είναι δεύτερος και άρα θα μονομαχήσουν για την προεδρία, την οποία – βάσει δημοσκοπήσεων πάντα- θα κερδίσει ο Μακρόν.
“Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια”, είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στη Λε Πεν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Την κατηγόρησε επίσης ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας.
Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν και για το “μπουρκίνι”, το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομίας.
Οι πέντε υποψήφιοι αντάλλαξαν “χτυπήματα” για τα πέντε μεγάλα ζητήματα για τη Γαλλία, ανάμεσά τους η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το BBC, κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν απογοητευτικός, όλοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά τους.
Ο Μακρόν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επιτέθηκε στην Λε Πεν με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρά επιχειρήματα, ενώ εκείνη εμφανίστηκε λιγότερο καλή. Υποτονικός ήταν ο Φιγιόν, ο οποίος ναι μεν είχε τον αέρα του προέδρου αλλά κάποιες στιγμές έδειχνε αποκομμένος από τη συζήτηση.
Εκτός από τον Μακρόν, κατά το BBC, ο δεύτερος νικητής ήταν ο Μελανσόν, του οποίου η οξυδέρκεια και η δεινή ρητορική προκάλεσε την προσοχή των τηλεθεατών. Όσο για τον Αμόν, ο σχολιαστής του BBC λέει ότι επισκιάστηκε αρκετές φορές.
Στη διάρκεια του ντιμπέιτ ο Μακρόν είπε ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή διχαστική πολιτική εικόνα της χώρας, ενώ η Λε Πεν είπε ότι επιθυμεί μια Γαλλία που δεν θα είναι μια “δυσδιάκριτη περιοχή” της ΕΕ ή υποταγμένη στη Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στη μετανάστευση. Ο Φιγιόν είπε ότι αν εκλεγεί θα γίνει ο πρόεδρος της “εθνικής ανάκαμψης”.
Επίσης ο Μακρόν έριξε… αλάτι στις πληγές του Φιγιόν καθώς, αφού κατηγόρησε την Λε Πεν για συκοφαντία, είπε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να λάμψει στην περίπτωση “συγκεκριμένων προεδρικών υποψηφίων”, μια προφανής αναφορά στο σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του υποψήφιου της Δεξιάς.
Στο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λε Πεν έκανε έκκληση για μια “οικονομία πατριωτικού τύπου” και για μέτρα προστατευτισμού υπέρ των γαλλικών εταιρειών (κάτι σαν αυτό που λέει ο Τραμπ δηλαδή) αλλά ο Φιγιόν σχολίασε ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν “οικονομικό χάος”.
Από την πλευρά του, ο Αμόν ο οποίος επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν που προσβλέπει στην ψήφο των αναποφάσιστων, ζήτησε την εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος που όπως είπε είναι η μόνο καινοτόμος ιδέα στην προεκλογική εκστρατεία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ (Reuters, AFP, BBC)
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ (AFP Pool)