Κόσμος

Γαλλία: Δεν αποκλείουν νίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022

Πολιτική έρευνα στη Γαλλία θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ανατροπών στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σύμφωνα με αυτήν η πιθανότητα νίκης της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022 δεν είναι αμελητέα.

Η μελέτη αυτή στη Γαλλία εκτιμά ότι η σύγκλιση προγραμμάτων μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, η «αποδαιμονοποίηση» του πρώην Εθνικού Μετώπου, η «απέχθεια» προς τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Προκειμένου να νικήσει η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης του ιδρύματος Jean- Jaures, θα πρέπει να υλοποιηθεί μία από τις εξής προϋποθέσεις: «να κερδίσει μαζικά τους ψηφοφόρους της μετριοπαθούς δεξιάς, να αποδαιμονοποιηθεί αρκετά ώστε να ωθήσει στην αποχή τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο και ο Εμανουέλ Μακρόν να γίνει εξίσου απεχθής όσο η Λεπέν».

Lepen Macron Reuters

Γαλλία: Λεπέν κατά Μακρόν

Οι συντάκτες της πολιτικής έρευνας αποκλείουν το ενδεχόμενο «μιας μεγάλης σύγκλισης των άκρων» μεταξύ των ψηφοφόρων της Λεπέν και του Λικ Μελανσόν, εξαιτίας των «βαθιά διαφορετικών» θέσεών τους σε πολιτισμικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο παρατηρούν μια «αδιαμφισβήτητη σύγκλιση» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains, δεξιά) και του Εθνικού Συναγερμού.

Η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς «έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό» σε θέματα που αφορούν το ισλάμ, αλλά και την εξουσία, όπως και την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Στο θέμα της οικονομίας όμως οι ψηφοφόροι της δεξιάς είναι «πολύ πιο φιλελεύθεροι» από αυτούς της ακροδεξιάς, αν και συμφωνούν ότι στη Γαλλία δίνονται πολλά επιδόματα.

Lepen Marin Reuters

Στα ζητήματα της μετανάστευσης και του πολιτισμού η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί μετά το 2017, όταν ο Μακρόν κέρδισε μέρος των δεξιών ψηφοφόρων καθιστώντας τους Ρεπουμπλικάνους λιγότερο κεντρώους και κατά συνέπεια πιο ανοικτούς στον Εθνικό Συναγερμό.

Οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκλίνουν σε πολιτισμικά ζητήματα, αλλά παραμένουν απομακρυσμένοι στο θέμα της οικονομίας.

Η μελέτη καταλήγει ότι, αν και αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς διαφοροποιούνται αρκετά, «η σύγκλιση που γίνεται σε πολιτισμικά θέματα, επιτρέπει να διαφανεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ψήφων στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών.

Και το γεγονός ότι ο Μακρόν «απορρίπτεται σε μεγάλο βαθμό» εκτός του κόμματός του ενδέχεται να οδηγήσει «σε σημαντική αποχή σε περίπτωση μονομαχίας του με τη Μαρίν Λεπέν».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ