Site icon NewsIT

Γαλλία: Δημοτικές εκλογές – τεστ για τον Ολάντ

23.03.2014 | 09:54
Γαλλία: Δημοτικές εκλογές – τεστ για τον Ολάντ

Στις κάλπες σήμερα περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι για να εκλέξουν τις δημοτικές αρχές για τα επόμενα 6 χρόνια.

Η ψηφοφορία αποτελεί το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ για τον Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου σημειώνει σημαντική πτώση έπειτα από 22 μήνες στην εξουσία.

Για τρίτη φορά μετά το 2001 και το 2008, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν επίσης στις γαλλικές δημοτικές εκλογές. Λίγοι έχουν ωστόσο κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αφού μόνο 281.000 έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή μόλις το ένα τέταρτο των μεταναστών που είναι εγκατεστημένοι σε γαλλικούς δήμους και κοινότητες.

Σύμφωνα με πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Την Παρασκευή, το ινστιτούτο OpinionWay υπολόγιζε ότι η συμμετοχή θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 58% και το 62%, έναντι 66,54% που ήταν κατά τον πρώτο γύρο το 2008. Μετά τις προεδρικές εκλογές, οι δημοτικές είναι ωστόσο η εκλογική αναμέτρηση που παραδοσιακά κινητοποιεί στη Γαλλία τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι πιο πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους θα επιλέξουν δήμαρχο με βάση τα τοπικά ζητήματα: φόροι, ασφάλεια, συντήρηση και καθαρισμός των δρόμων, καθαριότητα, απασχόληση…

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατεβάζει 597 ψηφοδέλτια, θέλει να εκλέξει περισσότερους από 1.000 δημοτικούς συμβούλιους και ελπίζει να εκλέξει δημάρχους στο Ενέν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλαί, βόρεια Γαλλία), Σεν-Ζιλ (Γκαρ, νοτιοανατολική), ακόμη και στο Φρεζίς (Βαρ, νοτιοανατολική Γαλλία). Θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει σε διεξαγωγή του δεύτερου γύρου μεταξύ τριών υποψηφίων (αν κερδίσει 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, το κόμμα παραμένει και στο δεύτερο).

Το αντιπολιτευόμενο UMP (Ένωση για μια Λαϊκή Πλειοψηφία) ελπίζει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η δημοτικότητα του διδύμου Ολάντ-Ερό (Ζαν Μαρκ Ερό, ο πρωθυπουργός) βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Επωφελήθηκε απ’ αυτή την πτώση της δημοτικότητας ήδη στις μερικές εκλογές του Ιουνίου 2012, τις οποίες είχε χάσει όλες το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Διαβάστε

Επιστρέφει ο Ολάντ στην Σεγκολέν;

Ολάντ: Καμία νομική αξία το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ολάντ σε Πούτιν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Επαφές Ομπάμα με ξένους ηγέτες για την Ουκρανία – Νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version