H δημοσκόπηση είναι κυλιόμενη και γίνεται από τις 26 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι Γερμανοί ψηφοφόροι συντάσσονται με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν πήρε θέση υπέρ κανενός υποψηφίου, αλλά κατόπιν εκφράστηκε σαφώς υπέρ του κ. Μακρόν: «Η επιτυχία του θα ήταν ένα θετικό μήνυμα για το πολιτικό κέντρο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε και στην Γερμανία», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) ψηφοφόροι (της Μέρκελ) προτιμούν σε ποσοστό 91,7% τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά υπάρχει κι ένα 5,6% που θα ψήφιζε την Μαρίν Λε Πεν. Τον φιλελεύθερο Γάλλο υποψήφιο θα προτιμούσε μάλιστα το 96,5%, των ψηφοφόρων του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) και μόλις το 1,1% την ακροδεξιά υποψήφια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ψηφοφόροι θα επέλεγαν τον Μακρόν σε ποσοστό 95%, ενώ την Λε Πεν το 1,3%, οι φιλελεύθεροι (FDP) σε ποσοστό 87,3% και 4,3% αντίστοιχα, ενώ οι αριστεροί (Die Linke) 71,3% και 10,6%.
Φυσικά, οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) θα προτιμούσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, 80,1%, τη Λε Πεν και μόνον το 1,7% θα ψήφιζε Εμανουέλ Μακρόν.
Τέλος, οι Ανατολικογερμανοί ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον Εμανουέλ Μακρόν σε ποσοστό 63%, ενώ την Μαρίν Λε Πεν θα ψήφιζε το 30%. Στα δυτικά κρατίδια το αποτέλεσμα θα ήταν 75% και 17% αντίστοιχα.
Πέρα από τους Γερμανούς πολίτες και η γερμανική κυβέρνηση θέλει τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, αφού τον θεωρεί εποικοδομητικό εταίρο για το Βερολίνο. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται ότι η συνεργασία μαζί του θα είναι…περίπατος. Ο ιδρυτής του κινήματος En Marche τίθεται υπέρ της κοινής ανάληψης ευρωπαϊκών χρεών, που αποτελεί, ως γνωστόν, κόκκινο πανί για το Βερολίνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, ο Εμ. Μακρόν θεωρεί αφόρητα τα πλεονάσματα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου και υπερβολικά χαμηλές τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή όμως, δεν έχει προκαταλήψεις έναντι της Γερμανίας, δηλώνει η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, σύμβουλός του Εμ. Μακρόν σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους αντιπάλους του τόνισε κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα ότι η Γερμανία αποτελεί για εκείνον υπόδειγμα στον οικονομικό τομέα.
Κανείς στο Βερολίνο δεν τολμά να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε μια νίκη της Μαρίν Λε Πεν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς υποψηφίου θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχτισαν επί δεκαετίες μεταπολεμικά Γαλλία και Γερμανία. Επιπλέον κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σε θέση να φανταστεί μια ΕΕ χωρίς την Γαλλία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία, μιας και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές τα γκάλοπ έπεσαν έξω. Από την πλευρά της πάντως η Α. Μέρκελ στήριξε, έστω και έμμεσα, τον κεντρώο υποψήφιο. Σε συνέντευξή της στη εφημερίδα Kölner Stadt-Αnzeiger αφού τόνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ότι θα χαίρονταν αν εκλέγονταν ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ακολουθεί συνειδητά μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική.
Η Κλαιρ Ντεσμέ από την Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο Εμ. Μακρόν είναι «συμβατός» με όλα σχεδόν τα γερμανικά κόμματα. Η ειδική σε ζητήματα Γαλλίας εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο για το Βερολίνο είναι ότι οι θέσεις του Εμ. Μακρόν είναι πολύ κοντά στις γερμανικές ως προς το ευρώ και τη ζώνη του Σέγκεν, αλλά και σε ζητήματα όπως η Ρωσία, η Συρία και το ελεύθερο εμπόριο. Από την πλευρά του ο Άλμουτ Μέλερ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι «για το Βερολίνο ο Εμ. Μακρόν είναι ο μόνος, που μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν σήμερα την ΕΕ».
Η υποστήριξη του Βερολίνου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Εμ. Μακρόν. Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν τον κατηγόρησε ότι διασφάλισε τις «ευλογίες της Μέρκελ» και ότι «δεν σχεδιάζει τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου». Με αρκετή δόση ειρωνείας η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είπε: «σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, η Γαλλία θα κυβερνάται από μια γυναίκα: είτε από εμένα, είτε από την κ. Μέρκελ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ και Deutsche Welle