Αυτό σημαίνει ότι όποιος από τους δύο κι αν αναδειχθεί νικητής κατά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, την Κυριακή, κινδυνεύει να βρεθεί στις προεδρικές εκλογές πίσω όχι μόνο από τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και τον Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων, αλλά επίσης και πίσω από τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, όπως δείχνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Στις προκριματικές, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, ξεκινά με ένα καθαρό ντεζαβαντάζ απέναντι στον πρώην υπουργό Παιδείας: ο Αμόν, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και επικρίνει με σφοδρότητα τη φιλελεύθερη πολιτική του αντιπάλου του, τον κέρδισε με διαφορά πέντε μονάδων (36% έναντι 31%) στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή. Έκτοτε, και μετά τη στήριξη που προσέφεραν στον Αμόν πολλά στελέχη του κόμματος, οι τόνοι έχουν ανέβει.
“Πρέπει να τελειώνουμε με τις παλιές συνταγές και τις παλιές πολιτικές”, υποστηρίζει ο 49χρονος Αμόν, ενώ ο 54χρονος Βαλς καλεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ της “σίγουρης ήττας” –αν προτιμήσουν για υποψήφιο τον αντίπαλό του– και της “πιθανής νίκης”, αν ψηφίσουν τον ίδιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που προβάλλει ως ατού του την εμπειρία του, επικρίνει κυρίως την πρόταση του Αμόν για την εφαρμογή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ύψους 750 ευρώ μηνιαίως, που όπως υποστηρίζει θα σηματοδοτούσε “τον αφανισμό του προϋπολογισμού μας”. “Όταν προτείνει κάποιος να δαπανά 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ακόμη και σε ορίζοντα πενταετίας, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό”, τόνισε την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας “έμπορο αυταπάτης” τον αντίπαλό του.
Δέκα Γάλλοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Τομά Πικετί, απάντησαν σήμερα, με άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, υπερασπιζόμενοι την πρόταση του Αμόν, κρίνοντας ότι “μπορεί να είναι οικονομικά αξιόπιστη και κοινωνικά τολμηρή”.
Τα θέματα του debate το οποίο θα ξεκινήσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), θα επικεντρωθούν σε θέματα όπως η απασχόληση, το περιβάλλον, η ενέργεια, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι εξωτερικές υποθέσεις. Οι διαφορετικές απόψεις τους, που αντικατοπτρίζουν δύο εικόνες της αριστεράς, μια “σούπερ ρεαλιστική” και μια “ουτοπική”, όπως τις χαρακτηρίζουν τα γαλλικά μμε, καθιστούν αβέβαιο το κατά πόσο οι υποστηρικτές του ενός ή του άλλου θα ενωθούν μετά τις προκριματικές. Και οι δύο πάντως έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον, όποιος κι αν αναδειχθεί νικητής.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ