Κόσμος

Γαλλία. Εξαρθρώθηκε δίκτυο πειρατείας κωδικών ασφαλείας κινητών τηλεφώνων

Ένα τεράστιο δίκτυο που αντέγραφε τους κωδικούς ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη εννέα ανθρώπων στη Γαλλία. Οι περισσότεροι ήταν υπάλληλοι εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Το δίκτυο λειτουργούσε για περισσότερο από δέκα χρόνια, μία απάτη που εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές που προκάλεσαν την εξάρθρωση του δικτύου, την πρώτη στη Γαλλία, σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι συνεχίζουν στο εξής τις έρευνές τους στο εξωτερικό.

Οι συλλήψεις έγιναν την Τετάρτη στη Ρεν, όπου βρισκόταν ο εγκέφαλος του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε ένα τμήμα της χωροφυλακής της Μασαλίας. Τέσσερις ειδικοί στις νέες τεχνολογίες εργάστηκαν σχεδόν ένα χρόνο πάνω σε αυτή την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική παρακολούθηση και “τηλεέρευνες”, μέσα που τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν ο νομοθέτης εδώ και μερικούς μόλις μήνες.

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2009 έπειτα από μία μήνυση που κατέθεσε στη Μασαλία η εταιρία SFR, η οποία είχε διαπιστώσει την παρουσία ρηγμάτων στο σύστημα ασφαλείας της με προέλευση “μία ανθρώπινη πηγή”. Η υπόθεση αφορά και τις δύο άλλες εταιρίες, Bouygues Telecom και Orange, οι οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι εταιρίες υπέστησαν “ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ”.

Το δίκτυο εισέδυε στα συστήματα δεδομένων, αγοράζοντας κυρίως τους κωδικούς έναντι περίπου τριών ευρώ τη μονάδα, από υπαλλήλους των εταιριών, επιφορτισμένους με την πελατεία ή ανώτερα στελέχη τα οποία προκειμένου να διαθέσουν τις πληροφορίες αυτές είχαν πρόσβαση σε ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Οι υπάλληλοι αυτοί εισέδυαν στις βάσεις δεδομένων. Ένας από αυτούς κατάφερε με το σύστημα αυτό να ενθυλακώνει έως και 25.000 ευρώ το μήνα.

Οι κωδικοί που συνδέονταν με κάθε συσκευή, οι οποίοι επέτρεπαν να απενεργοποιηθούν τα κλείστρα ασφαλείας (τα λεγόμενα simlock) των τηλεφώνων, προτείνονταν στη συνέχεια σε σάιτ στο διαδίκτυο (έναντι περίπου 30 ευρώ ανά κωδικό). Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν κατευθύνονταν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, στο Λουξεμβούργο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε φορολογικούς παραδείσους. Η απόκτηση των κωδικών επιτρέπει σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κάρτα sim, ακόμη και του εξωτερικού, με το τηλέφωνό του.

Τρεις άνθρωποι φυλακίστηκαν στον τόπο της σύλληψής τους. Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένεται να κλητευθούν αργότερα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι υποκινητές του δικτύου, ο ιδιοκτήτης ενός διαδικτυακού σάιτ και πέντε “τυφλοπόντικες”. Η δικαστική έρευνα άνοιξε για κλοπή με οργανωμένη συμμορία και προσβολή συτημάτων αυτόματης διαχείρισης δεδομένων. Οι ερευνητές αναμένεται να συνεχίσουν, κυρίως στο εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίζουν πού: “κόπηκε το γαλλικό κεφάλι, αλλά η έρευνα συνεχίζεται”, εξήγησαν, επισημαίνοντας πως η έρευνα ενδιαφέρεται επίσης για ενδεχόμενα ρήγματα στους κατασκευαστές συσκευών.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα