Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι “δεν αποτελεί έκπληξη” η έρευνα που αναφέρει πως υπήρχε μια αναφορά κρούσματος κορονοϊού στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.
“Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια “νέα και σαφέστερη εικόνα” της πανδημίας.
Ένα νοσοκομείο στη Γαλλία, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.
Βρέθηκε ο “ασθενής μηδέν” στην Γαλλία;
Αυτός ο άνδρας, που σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως, ήταν άραγε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Γαλλία; Κάποιοι ειδικοί αναμένουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης για να εκφέρουν άποψη. Άλλοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα πιστοποιήσουν αυτό που πιστεύουν πολλοί επιστήμονες. «Θα μπορούσαμε να το προαισθανθούμε αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κίνα: ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα ότι εξαπλώνεται αθόρυβα στον πληθυσμό, χωρίς να εντοπίζεται η παρουσία του και, σε δεύτερο χρόνο, προκαλεί κλινικά συμπτώματα», είπε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπουσό, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Αβισέν.
click4more: Κορονοϊός: Βρέθηκε αντίσωμα που τον αντιμετωπίζει! Ελπίδες για αναχαίτιση της πανδημίας
Το Πεκίνο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντοπίστηκε μια εστία πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν στις 31 Δεκεμβρίου. Όμως το πρώτο κρούσμα ανάγεται στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές αυτής της πόλης ή ακόμη και την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Οι διάφορες φυλοδυναμικές μελέτες (που αναλύουν τις γενετικές παραλλαγές του ιού για να αναδημιουργήσουν το «γενεαλογικό δέντρο» του) οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι η επιδημία στην Κίνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019, υποστηρίζει ο Έρικ Βολζ, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής, οι μελέτες τοποθετούν την αρχή της επιδημίας το νωρίτερο στα μέσα Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Κανείς δεν έκρυψε ποτέ τίποτα”
«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα μεμονωμένα κρούσματα από το κύμα της επιδημίας», επέμεινε από την πλευρά του ο Σαμουέλ Αλιζόν, ο διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του πανεπιστημίου του Μονπελιέ. «Όσον αφορά το κύμα της επιδημίας, τα τρέχοντα δεδομένα το τοποθετούν ανάμεσα στα μέσα Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι όμως πιθανό μεμονωμένα κρούσματα να είχαν εισαχθεί πριν από αυτό, προκαλώντας ενδεχομένως αλυσίδες μετάδοσης οι οποίες κατόπιν έσβησαν», σημείωσε.
Μήπως η Άννα, μια 33χρονη Παριζιάνα, ήταν ένα από αυτά τα πρώτα κρούσματα; Στις 13 Ιανουαρίου, μετά την επιστροφή της από την Ταϊλάνδη, αρρώστησε: «Κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, ήμουν εντελώς εξαντλημένη». Είχε βήχα, πυρετό, αλλά επίσης και ανοσμία και αγευσία, συμπτώματα της Covid-19 που τότε ήταν ακόμη άγνωστα. «Δεν θα μάθουμε ποτέ, δεν εξετάστηκα», εξήγησε.
«Ο ιός ίσως να κυκλοφορούσε στη Γαλλία από καιρό», εκτιμά ο καθηγητής Μπουσό. Όμως «κανείς δεν έκρυψε ποτέ τίποτα», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι συχνά οι γιατροί δεν ψάχνουν να βρουν ποιο παθογόνο ακριβώς προκάλεσε μια πνευμονική πάθηση.
Πηγή: AFP/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ