Στο λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία αναμένεται να φτάσει αύριο Παρασκευή το πλοίο Ocean Viking με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέ να καταγγέλλει την “απαράδεκτη συμπεριφορά” της Ιταλίας ανακοινώνοντας ότι το “ένα τρίτο” των μεταναστών που επιβαίνουν σε αυτό θα “μετεγκατασταθούν στη Γαλλία”.
Το σκάφος, που βρίσκεται τώρα ανοικτά της Κορσικής με 231 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό, αναμένεται να φθάσει “την Παρασκευή στο τέλος του πρωινού” στην Τουλόν, δήλωσε ο Νταρμανέν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
“Υποδεχόμαστε κατ’εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής δεκαπέντε ημερών στη θάλασσα που οι ιταλικές αρχές ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να υποστούν”, ανέφερε ο υπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Σημείωσε μάλιστα πως οι επιβαίνοντες που δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο “θα επιστραφούν αμέσως”.
“Ακατανόητη επιλογή” της Ιταλίας να μην δεχθεί το σκάφος
Ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε την “ακατανόητη επιλογή” της Ιταλίας να μην δεχθεί το σκάφος. Η Ιταλία “επέλεξε να μην συμπεριφερθεί ως υπεύθυνο ευρωπαϊκό κράτος”, είπε ακόμη.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει “με άμεση ισχύ” την υποδοχή, όπως είχε προβλεφθεί φέτος το καλοκαίρι, 3.500 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία.
Παράλληλα ο Νταρμανέν υπενθύμισε πως ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιτρέπει τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των προσφύγων που φθάνουν κυρίως στην Ιταλία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Κάλεσε “όλους τους άλλους συμμετέχοντες (σε αυτό τον μηχανισμό), κυρίως τη Γερμανία” να αναστείλουν επίσης την προβλεπόμενη υποδοχή προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία. Η Γαλλία θα λάβει μέτρα “ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα” με την Ιταλία, είπε ο Νταρμανέν.
Η Γαλλία “θα συναγάγει επίσης τα απαραίτητα συμπεράσματα” για την ιταλική στάση στις άλλες πλευρές της “διμερής σχέσης της”, είπε ακόμη ο υπουργός.
H ΜΚΟ SOS Méditerranée, που ναυλώνει το σκάφος, εξέφρασε “ανακούφιση ανάμικτη με πίκρα” μετά την ανακοίνωση της υποδοχής του σκάφους από τη Γαλλία, έπειτα από 20 ημέρες στη θάλασσα σε αναζήτηση ενός ασφαλούς λιμανιού για τους 234 μετανάστες που το Ocean Viking.
«Να τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός κατανομής»
“Η κατάσταση στο Ocean Viking δείχνει πως είναι επείγον οι ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή έναν διαρκή μηχανισμό κατανομής” για τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια της SOS Méditerranée Σοφί Μπο καταγγέλλοντας “το μαρτύριο που έζησαν οι διασωθέντες πάνω” στο σκάφος ανθρωπιστικής διάσωσης.
Νωρίτερα σήμερα η γαλλική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την απομάκρυνση, για ιατρικούς λόγους, τριών από τους 234 μετανάστες που επιβαίνουν στο Ocean Viking, που παρέμενε εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο καθώς δεν είχε λάβει άδεια για αποβίβαση, σε ένα υπόβαθρο διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στην Ιταλία.
“Η γενική γραμματεία θάλασσας με οδηγίες της πρωθυπουργού θέτει σε εφαρμογή επιχείρηση υγειονομικής απομάκρυνσης στη θάλασσα τεσσάρων μεταναστών που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ SOS Méditerranée, πρόκειται για τρεις μετανάστες και έναν συνοδό. Είναι “σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη”.
“Ένας από τους ασθενείς είναι σε ασταθή κατάσταση και δεν ανταποκρίνεται στις φροντίδες που παρέχονται πάνω στο σκάφος από τις 27 Οκτωβρίου. Οι άλλοι δύο υπέστησαν τραύματα στη Λιβύη τα οποία, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στη θεραπεία, κινδυνεύουν τώρα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα”, είπε εκπρόσωπος της SOS Méditerranée στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Ocean Viking διέσωσε τους μετανάστες αυτούς, ορισμένους από τους οποίους πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πρόχειρα σκάφη.
Ενταση ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία για το Ocean Viking
Χθες, Τετάρτη, αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία γύρω από το Ocean Viking, με το Παρίσι να καταγγέλλει την “απαράδεκτη” άρνηση της Ρώμης να το αφήσει να ελλιμενιστεί σε ιταλικό λιμάνι και τις Βρυξέλλες να κάνουν έκκληση για άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε χθες πως “η κατάσταση πάνω στο σκάφος έφθασε σε κρίσιμο επίπεδο και πρέπει να επιλυθεί επειγόντως προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία”.
Άλλα τρία σκάφη ΜΚΟ κατάφεραν από την πλευρά τους να αποβιβάσουν τους διασωθέντες μετανάστες. Στην Ιταλία, στην Κατάνια, βρίσκονται, από την Κυριακή, το Geo Barrents των Γιατρών χωρίς σύνορα (MSF) και το Humanity 1 της γερμανικής ΜΚΟ με το ίδιο όνομα που κατάφεραν εντέλει να αποβιβάσουν το σύνολο των επιβαινόντων σε αυτά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από μια πρώτη άρνηση των ιταλικών αρχών να δεχθούν όλους τους διασωθέντες.
Στην αρχή, οι ιταλικές αρχές είχαν αποδεχθεί μόνο τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αρρώστους, μια διαλογή την οποία η Ρώμη χαρακτήρισε μέσο πίεσης προκειμένου η ΕΕ να βοηθήσει περισσότερο την Ιταλία. Το Rise Above αποβίβασε από την πλευρά του το σύνολο των 89 μεταναστών και προσφύγων που διέσωσε στην Καλαβρία την Τρίτη.
Από τον Ιούνιο, ένα σύστημα μετεγκατάστασης, που είχε γνωρίσει μια πρώτη φάση το 2019, προβλέπει πως δέκα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, δέχονται εθελοντικά 8.000 μετανάστες που φθάνουν σε χώρες, όπως η Ιταλία, που είναι κοντά στις λιβυκές ακτές.
Ωστόσο μόνο 164 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί το 2022 από την Ιταλία σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων 117 χάρη στον μηχανισμό που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο. Ένας ανεπαρκής αριθμός, εκτιμά η Ιταλία, που λέει πως κάπου 88.100 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της από την 1η Ιανουαρίου, εκ των οποίων μόνο 14% μέσω σκαφών ανθρωπιστικής διάσωσης.