Τετάρτη, 18 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Γαλλία: Ομολογία για να εκβιάσει συγχωροχάρτι του Ντομινίκ Πελικό για τους βιασμούς: «Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι»

AP Photo/Diane Jantet

Ένοχος δήλωσε ο Ντομινίκ Πελικό που επί δέκα χρόνια νάρκωνε και καλούσε κι άλλους άνδρες να βιάζουν τη σύζυγό του, Ζιζέλ, στο σπίτι τους στη Γαλλία σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ στη χώρα – και διεθνώς.

Στη δίκη της δεκαετίας στη Γαλλία ο βασικός κατηγορούμενος και ενοχρηστρωτής των μαζικών βιασμών της συζύγου του παραδέχτηκε χθες Τρίτη (17.09.2024) τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και παρακάλεσε την οικογένειά του να τον συγχωρήσει.

«Είμαι ένοχος για ό,τι έκανα», δήλωσε ο 71χρονος. «Προσεύχομαι για τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου να δεχτούν τη συγγνώμη μου. Μετανιώνω για ό,τι έκανα, ζητώ τη συγχώρεσή σας, ακόμη και αν δεν είναι συγχωρήσιμη».

«Είμαι βιαστής όπως και αυτοί που βρίσκονται στην αίθουσα αυτή. Γνωρίζουν τα πάντα, δεν μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο», είπε, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του «δεν άξιζε» όσα υπέστη.

Μίλησε για «διαστροφή» που όπως τόνισε συνδέεται με «τραύματα» από την παιδική του ηλικία, ενώ ανά διαστήματα ξεσπούσε σε κλάματα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στην κατάθεσή του ανέφερε πως έχει πέσει και ο ίδιος θύμα βιασμού στα 9 του χρόνια και ότι στα 14 του εξαναγκάσθηκε σε σεξουαλικές σχέσεις με μία γυναίκα.

«Λες ψέματα! Λες ψέματα!» φώναζε η κόρη του Caroline Darian. Ο πατέρας της, Ντομινίκ Πελικό, ανακρίθηκε στη συνέχεια για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, δηλαδή για τη χημική υποταγή στην οποία υπέβαλε από το 2011 έως το 2020 στη σύζυγό του για να τη βιάζει εκείνος αλλά και άγνωστοι καθώς και για τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει την κόρη του Caroline αλλά και τις νύφες του.

«Καρολίν, ποτέ δεν σε νάρκωσα, ποτέ δεν σε βίασα», επέμεινε ο Ντομινίκ Πελικό. Για αρκετά λεπτά, ο 70χρονος ανακρίθηκε για τις δύο φωτογραφίες της κόρης του που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, όπου εκείνη φορούσε μόνο με ένα εσώρουχο και ένα μπλουζάκι, ξαπλωμένη στο πλάι.

REUTERS/Manon Cruz

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτή», είπε αρχικά. Στη συνέχεια τα… αλλάζει.

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες», λέει. «Ποιος το έκανε τότε;» Ο Πελικό δεν απαντά.

«Δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε σαν άντρας;» του λέει, ο δικηγόρος της Caroline Darian, απαιτώντας εξηγήσεις. Ακόμη και η δικηγόρος του Πελικό προσπάθησε να τον κάνει να παραδεχτεί ότι αυτός τράβηξε τις φωτογραφίες. «Το να το παραδεχτείς δεν θα αλλάξει τίποτα από όσα μας αφορούν σήμερα», λέει η Beatrice Zavarro, κοιτάζοντάς τον στα μάτια.

Ο κατηγορούμενος σιωπά.

«Είμαι βιαστής»

Απών, λόγω προβλημάτων υγείας, από την αίθουσα του δικαστηρίου επί μία εβδομάδα, ο Ντομινίκ Πελικό μίλησε επιτέλους σε αυτήν την δίκη που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και στην οποία περιγράφεται από τους συγκατηγορούμενους του ως ο «ενορχηστρωτής» ενός «τέλειου» εγκληματικού σχεδίου.

Η δικηγόρος του, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο πελάτης της πάσχει από «θρόμβο στην ουροδόχο κύστη» και βρίσκεται στις αρχές μιας νεφρικής λοίμωξης. Ωστόσο, η ιατρική εξέταση που ζήτησε χθες ο πρόεδρος του δικαστηρίου έδειξε πως ο 71χρονος ήταν σε θέση να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αποτρέποντας ενδεχόμενη καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών στην εκδίκαση.

Ο Πελικό, καθισμένος σε μια ψηλή καρέκλα, με το μικρόφωνο στο χέρι, παραδέχτηκε ότι «βίασε» τη γυναίκα που εξακολουθεί να αποκαλεί «σύζυγό» του. Ήταν ικανή να συναινέσει; «Καθόλου», λέει ο κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να έχει αντιταχθεί; «Όχι», λέει. Κάτι «αποτρόπαιο» παραδέχεται.

«Είμαι ένας βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα»,ομολογεί. «Αναγνωρίζω τι έκανα και ζητώ από τους άλλους να αναλάβουν την ευθύνη» λέει αναφερόμενους στους 50 συγκατηγορούμενούς του.

Όλα έγιναν από μία διαστροφή, ένα βίτσιο όπως θα παραδεχτεί. Αυτή η «διαστροφή» που θα εξηγήσει, προέρχεται από την παιδική του ηλικία. «Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι», λέει.

Ο ίδιος θυμάται δύο επεισόδια βιασμού στην παιδική του ηλικία, ένα σε ηλικία 9 ετών, όταν, όπως λέει, τον βίασε από έναν νοσοκόμο, και έναν άλλο βιασμό στον οποίο αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε ηλικία 14 ετών. Κατηγορεί τους γονείς του, την υποταγμένη μητέρα του και τη σεξουαλική σκηνή που παρακολούθησε παρά τη θέλησή του, με τη μητέρα του «με δεμένα μάτια και δεμένα χέρια».

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το αντέξω, άντεξα 40 χρόνια».

Τα «κατηγορώ» του Πελικό

Ο Πελικό κλαίει μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκλαψε πολύ για τη μοίρα του, κατήγγειλε τον «βίαιο» χαρακτήρα του πατέρα του, ο οποίος τον εμπόδισε να σπουδάσει, κατηγόρησε τον ψυχίατρο που δεν κατάφερε να τον ακούσει το 2010, όταν του επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο αφού τον έπιασαν να βιντεοσκοπεί κάτω από τις φούστες γυναικών.

Κατηγορεί επίσης «το διαδίκτυο», όπου ανακάλυψε την «χημική υποταγή» όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Φτάνει να κατηγορήσει ακόμα και τη σύζυγό του, η οποία αρνήθηκε να δεχτεί ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές, όπως την ανταλλαγή συντρόφων και έλειπε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια για να φροντίσει τα εγγόνια της.

«Αγαπούσα τη γυναίκα μου καλά για 40 χρόνια και άσχημα για 10», συνοψίζει, επιμένοντας ότι «δεν της άξιζε αυτό».

Γιατί όμως αυτός ο άνδρας, που λέει ότι αγαπάει τόσο πολύ τη γυναίκα του, δεν σταμάτησε όταν προέκυψαν τα προβλήματα υγείας της Ζιζέλ Πελικό, λόγω της χημικής υποταγής και της χρόνιας κακοποίησης που υπέστη; Το σφάλμα βρισκόταν σε αυτόν τον «εθισμό που ήταν πολύ ισχυρότερος» απο τον ίδιο.

«Δεν θυμάμαι να είχε κανένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν λέω ότι λέει ψέματα. Αλλά αυτά είναι θέματα που δεν μοιραζόμαστε», λέει. Τι έκανε λοιπόν για να την προστατεύσει από τους άνδρες που κάλεσαν στο σπίτι της για να τη βιάσουν, όπως ισχυρίζεται; «Ζήτησα εξετάσεις και τους ζήτησα να φέρουν προφυλακτικά», λέει.

Κάποιοι βέβαια δεν έφεραν, αλλά κι έτσι τους άφησε να «κάνουν ό,τι θέλουν» πάνω στο «νεκρό» από τα υπνωτικά χάπια κορμί της.

Και γιατί δεν το σταμάτησε; Γιατί δεν έβαλε τέλος σε αυτό το άρρωστο σχέδιο; Εξαιτίας του «εκβιασμού» από αυτούς τους άνδρες, είπε.

Ο Πελικό, που όπως λέει «πάντα αγαπούσε τη γυναίκα του» η οποία «αντικατέστησε τα πάντα», επιμένει ότι ποτέ εκείνη δεν ήταν «συνεργός» του. Δεν ήξερε τίποτα για όσα άρρωστα είχε ενορχηστρώσει «χωρίς αυτήν», χωρίς εκείνη να το ξέρει.

Στη συνέχεια της ζήτησε να τον «συγχωρήσει». Ο 70χρονος επιμένει ότι οι άνδρες με τους οποίους ήρθε σε επαφή γνώριζαν ότι η σύζυγός του θα ήταν κοιμισμένη. «Ήταν απολύτως ενήμεροι, τους έδωσα τον αριθμό του τηλεφώνου μου», διαβεβαιώνει ο Ντομινίκ.

Εξήγησε ότι τους είχε γνωρίσει στοπν ιστότοπο συνομιλιών Coco, σε ένα συγκεκριμένο chat room, με την ονομασία «À son insu» (Χωρίς να το ξέρει).

«Μιλήσαμε πριβέ και τους είπα ότι είναι για να κακοποιήσουν τη γυναίκα μου που κοιμάται».

«Δεν ήρθαν τυχαία»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούσαν να δείξουν τα δύο πρόσωπα αυτού του ανθρώπου που αλλάζει τον τόνο του καθώς περνούν οι ώρες. Αδύναμος όταν μιλάει για τη ζωή του, με σίγουρη φωνή όταν πρόκειται να «τα βάλει» με τους συγκατηγορούμενους του. «Δεν τους πέρασα χειροπέδες για να έρθουν. Συμφώνησαν και ήρθαν», επαναλαμβάνει.

«Δεν με ρώτησαν [για την την κατάσταση της Ζιζέλ χωρίς τις αισθήσεις της]. Έκαναν ό,τι ήθελαν», παραπονιέται ο Ντομινίκ Πελικό και αποδοκιμάζεται από τους συγκατηγορούμενούς του.

«Δεν τους είπα ψέματα, ήξεραν πολύ καλά. Δέχτηκαν το κάλεσμά μου. Οι άνδρες που ήρθαν σπίτι μου δεν ήρθαν τυχαία».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη (18.09.2024) όπου και θα εξεταστούν τα περιστατικά που αφορούν τον καθένα από τους κατηγορούμενους.

Πληροφορίες από ΒFMTV, Le Monde, AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις