Κόσμος

Γαλλία: «Η Ρωσία θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία – Όρισε την Ευρώπη εχθρό της για να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα»

Ο Γάλλος Υπουργός μίλησε και για τον «υβριδικό πόλεμο» της Μόσχας με παραδείγματα τις εκλογές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάτντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αφού υποστήριξε ότι «η Ρωσία όρισε την Ευρώπη ως εχθρό της», ενώ έκανε λόγο για έναν «υβριδικό πόλεμο της Μόσχας».

Ο ίδιος εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία παρεμβαίνει στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικούς μήνες στη Μολδαβία αλλά και στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ρουμανίας.

Όπως λέει, μια πρόσφατη έκθεση του TikTok αποκάλυψε μια μαζική επιχείρηση χειραγώγησης για να ευνοηθεί στην Ρουμανία ο ακροδεξιός υποψήφιος, Τζεορτζέσκου με σχεδόν 100.000 ψευδείς λογαριασμούς και 33.000 ανεπιθύμητα μηνύματα (spam).

Σημειώνει επίσης ότι στην Μολδαβία, εξαγοράστηκαν ψήφοι μέσω Telegram για να σαμποταριστεί η επανεκλογή της φιλικά προσκείμενης προς την Ευρώπη προέδρου Μάγια Σάντου.

«Η εξαγορά αυτού του 10% των ψήφων ισοδυναμεί με την δαπάνη μιας ημέρας πολέμου στην Ουκρανία. Μπορεί λοιπόν κανείς να δει τον υπολογισμό κόστους-οφέλους για τη Ρωσία» αναφέρει ο Γάλλος υπουργός.

Ο «υβριδικός πόλεμος» της Μόσχας

Στο ερώτημα για το αν η ΕΕ υστερεί συνεχώς σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η απειλή αυξάνεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε αυτήν, αλλά η συνειδητοποίηση υπάρχει».

Αναφέρει επίσης ότι η Γαλλία έχει αυξήσει τις πληροφορίες και τους πόρους της στον κυβερνοχώρο, συνεργαζόμενη με χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, στο ερώτημα για το αν είναι επαρκώς συντονισμένη η αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος απαντά ότι «πιθανώς να μην είναι αρκετά».

Ο Χαντάτντ αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό και ότι στόχος της είναι να εξαφανιστεί η Ουκρανία ως ανεξάρτητο έθνος.

Πέρα από αυτό ,αναφέρει ότι ο Πούτιν σκοπεύει να καταστρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, θέλει να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης, έχοντας ορίσει την Ευρώπη ως τον εχθρό της.

Σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική γραμμή του Τραμπ με τη Γροιλανδία, ο Χαντάτντ δηλώνει: «Η αμφισβήτηση των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους της ΕΕ είναι απαράδεκτη. Δείχνει, όμως, την αναταραχή του κόσμου, καθώς για χρόνια αυταπατηθήκαμε ότι ήμασταν ασφαλείς από απειλές, αλλά στην πραγματικότητα, ο πόλεμος δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ευρώπη».

Ζήτημα η ενότητα κι η συνοχή της ΕΕ

Ο ίδιος τόνισε πως: «Υπήρξε ο Ψυχρός Πόλεμος, μετά οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια, στη Γεωργία, η προσάρτηση της Κριμαίας και στη συνέχεια η εισβολή στην Ουκρανία. Κάθε φορά, πείθαμε τους εαυτούς μας ότι επρόκειτο για παλινδρομήσεις μίσους και ότι οι Αμερικανοί θα έρχονταν να βοηθήσουν. Σε αυτό το τελευταίο σημείο, η Ευρώπη κατάλαβε ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Σε σχόλιο των δημοσιογράφων για το κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ενιαίο μπλοκ, την ίδια στιγμή που ηγέτες όπως αυτοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Ιταλίας είναι ανοιχτοί υποστηρικτές του Κρεμλίνου και του Τραμπ, ο Γάλλος Υπουργός σημειώνει ότι κανένας από αυτούς, ωστόσο, δεν εμπόδισε την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ η υποστήριξη προς την Ουκρανία συνεχίζεται. 

Στο τέλος επισημαίνει: «Δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ούτε να υπερεκτιμούμε τις διαιρέσεις – πράγματι, αυτές οι τρεις χώρες δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται επίσης στα κράτη-μέλη να κάνουν τις δικές τους επιλογές: είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας ή της Ιταλίας μια διαιρεμένη ΕΕ, ιδίως σε μια περίοδο εμπορικών εντάσεων; Δεν το νομίζω. Τα 27 κράτη- μέλη υποστήριξαν το σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα