Site icon NewsIT
21:16 | 05.06.21

Γαλλία: Η «βασίλισσα των παπαράτσι» διώκεται μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί για δωροδοκία

Γαλλία: Η «βασίλισσα των παπαράτσι» διώκεται μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί για δωροδοκία
Newsit Newsroom

Η Μιμί Μαρσάν, η «πάπισσα» του σκανδαλοθηρικού Τύπου στη Γαλλία, παραπέμφθηκε σήμερα με την κατηγορία της «δωροδοκίας μάρτυρα» στην υπόθεση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, το 2007, με λιβυκά κεφάλαια.

Αφού κρατήθηκε επί δύο ημέρες, η επικεφαλής του πρακτορείου φωτογραφιών BestImage και θεωρούμενη «βασίλισσα των παπαράτσι», Μισέλ Μαρσάν, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον ανακριτή, στο Παρίσι. Σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη για «σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη απάτης από εγκληματική οργάνωση», ανέφερε η δικηγόρος της, Καρολίν Τομπί.

Η Μαρσάν «αμφισβητεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της προσάπτονται», υπογράμμισε η δικηγόρος.

Η «Μιμί», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, μια πρώην ιδιοκτήτρια νυχτερινών κέντρων, φίλη κακοποιών αλλά και αστυνομικών, διατηρεί επίσης στενές σχέσεις τόσο με το ζεύγος Σαρκοζί όσο και, πιο πρόσφατα, με τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν. Φέρεται ότι «προστατεύει» παρασκηνιακά την εικόνα του προεδρικού ζεύγους από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η 74χρονη Μαρσάν τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που είχε ξεκινήσει με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Paris Match, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γαλλολιβανέζος μεσάζοντας και επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν. Ο δημοσιογράφος Φρανσουά ντε Λαμπάρ είχε πάει στον Λίβανο συνοδευόμενος από έναν φωτορεπόρτερ του BestImage.

Στη συνέντευξη αυτήν ο Ζιάντ Τακιεντίν ανακάλεσε παλαιότερους ισχυρισμούς του για τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο κατηγορούσε επί χρόνια ότι χρηματοδοτήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία του 2007 από τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. Ο επιχειρηματίας μίλησε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, από τη Βηρυτό όπου έχει καταφύγει μετά την καταδίκη του, τον Ιούνιο του 2020, για μια άλλη υπόθεση.

«Φάνηκε η αλήθεια», αντέδρασε αμέσως, θριαμβευτικά, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Ωστόσο, ο οικονομικός εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, δήλωσε τότε ότι η δίωξη σε βάρος του Σαρκοζί για αυτήν την υπόθεση δεν βασίζεται μόνο στους ισχυρισμούς του Τακιεντίν.

Ο 70χρονος Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας, που διατηρούσε στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Καντάφι, υποστηρίζει ότι μετέφερε βαλίτσες γεμάτες με χρήματα από την Τρίπολη και τις παρέδιδε στον προσωπάρχη του Σαρκοζί, το διάστημα 2006-7.

Οι ύποπτες συναλλαγές

Δύο μήνες αργότερα, όταν έδωσε κατάθεση, στις 14 Ιανουαρίου στη Βηρυτό, σε δύο Γάλλους ανακριτές, ο μεσάζων είπε αυτή τη φορά ότι «δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις» που φέρεται ότι έκανε στη συνέντευξή του και ότι αυτές «διαστρεβλώθηκαν» από το Paris Match το οποίο «ανήκει σε έναν φίλο του Σαρκοζί».

Το περιοδικό είναι ιδιοκτησίας του ομίλου Lagardère, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του οποίου είναι ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Τακιεντίν επανήλθε επομένως στην πρώτη εκδοχή του, σύμφωνα με την οποία η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη. Επιμένει ότι ο ίδιος δεν αποκόμισε κάποιο όφελος.

Τον Μάρτιο, η εφημερίδα Libération έκανε λόγο για «ύποπτες» κινήσεις κεφαλαίων, αναφερόμενη σε πιθανές συναλλαγές στο περιθώριο της συνέντευξης.

Η Μιμί Μαρσάν «ενήργησε ως δημοσιογράφος που είχε την αποκλειστικότητα της συνέντευξης του κ. Τακιεντίν», υποστήριξε σήμερα η δικηγόρος της. «Το μόνο που έκανε ήταν να οργανώσει τη φωτογράφιση και τη συνέντευξη, στο πλαίσιο του επαγγέλματός της», εξήγησε.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα τέσσερα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι και ο διαφημιστής Αρνό ντε λα Βιλσμπρίν, πρώην διευθυντής του πρακτορείου Publicis. «Ο πελάτης μου δεν κατανοεί τους λόγους της παραπομπής του, τόσο του φαίνονται ξένα όλα αυτά και θα μιλήσει αργότερα στους δικαστές», είπε ο δικηγόρος του, Ερίκ Μορέν.

Ο επιχειρηματίας Πιερ Ρεϊνό και ο Νοέλ Ντιμπίς, ένας άνδρας που έχει ήδη καταδικαστεί για απάτη, είναι επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο Νοέλ Ντιμπίς, ο οποίος πήγε δύο φορές στη Βηρυτό για να συναντηθεί με τον Τακιεντίν προτού να ανακαλέσει ο τελευταίος, επωφελήθηκε από ύποπτες καταθέσεις χρημάτων, μέσω του Βιλσμπρίν, ο οποίος συμμετείχε στην ανεπιτυχή προσπάθεια επανεκλογής του Σαρκοζί, το 2012.

Σύμφωνα με τη Libération, ο επιχειρηματίας Πιερ Ρεϊνό είχε επίσης προωθήσει χρήματα στον Ντιμπίς για να τα δώσει στον Τακιεντίν.

Να σημειωθεί ότι υπό κράτηση είχε τεθεί την Πέμπτη και ο δημοσιογράφος του Paris Match, Φρανσουά ντε Λαμπάρ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ημέρα, χωρίς να του ασκηθεί δίωξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version