Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Γαλλία: Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε στο δικαστήριο – Ο Ντομινίκ «καίει» τους συγκατηγορούμενούς του

(AP Photo/Lewis Joly)
AP Photo/Lewis Joly

Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε κατά την έξοδό της σήμερα από τη δικαστική αίθουσα της Αβινιόν στη Γαλλία, μετά τη μεσημεριανή διακοπή της δίκης για τους μαζικούς βιασμούς της από τον σύζυγό της Ντομινίκ Πελικό και 50 ακόμα άντρες. 

«Ζιζέλ! Ζιζέλ!», «Μπράβο, κυρία!» και «Για να αλλάξει πλευρά η ντροπή» φώναζαν ρυθμικά πολλοί συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο της Γαλλίας, αφού παρακολούθησαν τη σημερινή διαδικασία από μια διπλανή αίθουσα.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους της έδιναν συγχαρητήρια και της εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους.

Αυτή η δίκη-σταθμός για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη χημική υποταγή ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και αναμένεται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η Πελικό, χαμογελαστή, ευχαρίστησε τον κόσμο αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στους πολλούς δημοσιογράφους που την περίμεναν.

Νωρίτερα, άκουσε επί περίπου τέσσερις ώρες τον πρώην σύζυγό της, τον Ντομινίκ Πελικό, να μιλάει για πρώτη φορά από το εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση, χωρίς να αντιδράσει και χωρίς να αφήσει να φανεί κάποιο συναίσθημα.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, πολλοί από τους κατηγορουμένους που επέστρεφαν στην αίθουσα γιουχαΐστηκαν από το πλήθος. Όλοι τους έκρυβαν το πρόσωπό τους φορώντας μάσκες προστασίας για την Covid-19 ή με τις κουκούλες των φούτερ τους και έσκυβαν το κεφάλι, όπως είδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό και 50 άνδρες ηλικίας από 26 έως 74 ετών κατηγορούνται για βιασμό.

Η Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, όπως είχε το δικαίωμα και, αντιθέτως, ζήτησε να γίνει δημόσια.

REUTERS/Manon Cruz

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία για να της εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να καταγγείλουν την «κουλτούρα του βιασμού».

Ο Πελικό «καίει» τους συγκατηγορούμενούς του: «Είχαν πλήρη επίγνωση της κατάστασης της Ζιζέλ»

«Τα ήξεραν όλα, τους έδωσα τον αριθμό του τηλεφώνου μου», είπε ο Ντομινίκ Πελικό για τους συγκατηγορούμενους του που τους γνώρισε στον ιστότοπο συνομιλιών Coco και ειδικά σε ένα συγκεκριμένο chat room, με την ονομασία «A son insu» (Χωρίς να το ξέρει).

«Πήγαμε πριβέ και τους είπα ότι είναι για να κακοποιήσουν τη γυναίκα μου που κοιμάται».

REUTERS/Manon Cruz

Ο Πελικό έστειλε φωτογραφίες της Ζιζέλ, «χωρίς το πρόσωπό της και πάντα χωρίς η ίδια να το ξέρει».

«Η οδηγία ήταν να έρθουν με τεστ και προφυλακτικά. Κάποιοι ήρθαν χωρίς προφυλακτικά. Τους άφησα», είπε στη συνέχεια. 

Ανησύχησε κανείς από αυτούς για την κατάσταση της υγείας της Ζιζέλ Πελικό; ρωτήθηκε ο κατηγορούμενος για να απαντήσει οτι δεν τον ρώτησαν κάτι σχετικό και έκαναν αυτό που ήθελαν.

«Δεν τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Έκαναν αυτό που ήθελαν».

Σημειώνεται ότι ο Ντομινίκ Πελικό παραδέχθηκε σήμερα (17.09.2024) ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι «βιαστής» και δήλωσε ότι η σύζυγός του «δεν άξιζε» αυτά που υπέστη επί μία δεκαετία.

«Είμαι βιαστής όπως και αυτοί που βρίσκονται στην αίθουσα αυτή. Γνωρίζουν τα πάντα, δεν μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο», δήλωσε ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό και αναφερόταν στους 50 συγκατηγορούμενούς του που δικάζονται μαζί του.

«Είμαι ένοχος… προσεύχομαι η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου να δεχτούν τη συγγνώμη μου. Μετανιώνω για ό,τι έκανα. Ζητάω την συγχώρεσή σας, αν και είναι ασυγχώρητο».

Ο Ντομινίκ Πελικό κατέθεσε, ξεσπώντας σε κλάματα κάθε τόσο, ότι είχε δύσκολη παιδική ηλικία και ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα βιασμού.

Η σύζυγός μου «δεν το άξιζε αυτό», πρόσθεσε καταθέτοντας για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου της Αβινιόν..

Στη συνέχεια είπε ότι λυπάται για ό,τι έκανε και ζήτησε συγγνώμη. 

Ο Ντομινίκ Πελικό έκανε αναδρομή, κλαίγοντας, σε δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας που λέει ότι ο ίδιος έζησε. Κατ’ αρχάς, έναν βιασμό από νοσοκόμο όταν ήταν 9 ετών. Στην συνέχεια, δεύτερο τραυματικό περιστατικό όταν ήταν μαθητευόμενος σε εργοτάξιο, σε ηλικία 14 ετών, και εξαναγκάσθηκε σε σεξουαλικές σχέσεις με μία γυναίκα.

«Με κατηγορούν για πολλά πρόγραμμα. Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, δεν θεώρησα ποτέ την γυναίκα μου αντικείμενο. Δυστυχώς, τα βίντεο δείχνουν το αντίθετο».

Η πρώην σύζυγός του και θύμα του που βρισκόταν στο ακροατήριο δήλωσε όταν εκλήθη στην έδρα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: «Είναι δύσκολο να ακούω από το στόμα του κ. Πελικό αυτά που μόλις είπε. Για 50 χρόνια, έζησα με έναν άνδρα… Δεν φαντάστηκα ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτές τις πράξεις βιασμού».

Αν και έχει παραδεχθεί τα γεγονότα, ο Πελικό δεν έχει προχωρήσει σε λεπτομερή κατάθεση. Η μαρτυρία του είναι κρίσιμης σημασίας για τους άλλους κατηγορούμενους, άνδρες ηλικίας 26 έως 74 ετών, που δικάζονται μαζί του.

REUTERS/Manon Cruz

Απευθυνόμενος στην κόρη του μέσα στην δικαστική αίθουσα είπε: «Ποτέ δεν σε νάρκωσα ή σε βίασα. Δεν είναι δυνατόν να το πω αυτό. Ποτέ δεν το έκανα αυτό».

Πληροφορίες από AFP, BFMTV

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις