Δευτέρα, 9 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Γαλλία: Καταθέτει ο Ντομινίκ Πελικό, θα ακολουθήσουν οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι για τους βιασμούς της Ζιζέλ

REUTERS/Manon Cruz
REUTERS/Manon Cruz

Με την κατάθεση του Ντομινίκ Πελικό, που επί σειρά ετών διέλυε υπνωτικά χάπια στο δείπνο ή το κρασί της συζύγου του, Ζιζέλ για να τη βιάζει εκείνος αλλά και δεκάδες άλλοι άγνωστοι άντρες που «ψάρευε» στο δικαστήριο συνεχίζεται σήμερα (09.09.2024) η δίκη που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία.

Η υπόθεση που είναι γνωστή στον γαλλικό Τύπο ως «οι βιασμοί της Μαζάν» από το όνομα του μικρού χωριού στο νομό Βωκλύζ της νότιας Γαλλίας, με πρωτεύουσα την Αβινιόν, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η πρώτη εβδομάδα σημαδεύτηκε από την συγκινητική κατάθεση του θύματος, της Ζιζέλ Πελικό (Gisèle Pelicot).

Τώρα οι 51 κατηγορούμενοι θα ακουστούν από σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκινώντας με τον σύζυγο, Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος περιγράφεται ως ο «ενορχηστρωτής» των βιασμών που διαπράχθηκαν κατά της συζύγου του επί δέκα χρόνια.

Βιαστής τη νύχτα, αλλά στοργικός παππούς την ημέρα, τον οποίο η σύζυγός του περιέγραψε ως «σπουδαίο τύπο» λίγο πριν μάθει για τα φρικτά γεγονότα το φθινόπωρο του 2020.

Τέσσερις εμπειρογνώμονες θα συνθέσουν το ψυχολογικό και ψυχιατρικό προφίλ του 71χρονου για να ανοίξει η δεύτερη εβδομάδα της τετράμηνης δίκης ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Vaucluse.

Στο δικαστήριο θα εμφανιστούν κι άλλα μέλη της οικογένειας Πελικό και θα δώσουν στοιχεία προκειμένου να περιγράψουν τον σύζυγο και πατέρα τριών παιδιών που στρατολόγησε δεκάδες άνδρες στο διαδίκτυο μεταξύ Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2020 για να βιάσουν τη σύζυγό του, την οποία είχε ναρκώσει με χάπια.

Τα περισσότερα από τα γεγονότα έλαβαν χώρα στο Mazan, μια μικρή κοινότητα στο διαμέρισμα Vaucluse στους πρόποδες του Mont Ventoux, όπου το ζευγάρι είχε μετακομίσει στις αρχές του 2013.

Ο μοναδικός μάρτυρας που θα κληθεί τη Δευτέρα κατόπιν αιτήματος του κατηγορουμένου θα είναι η Ginette Pelicot, η ετεροθαλής αδελφή του.

Η συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό

Η Ζιζέλ Πελικό, το κύριο θύμα της υπόθεσης, έδωσε μία συηκλονιστική κατάθεση την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά στον πρώην σύζυγό της, από τον οποίο έχει πλέον πάρει επίσημα διαζύγιο. Η γυναίκα πρόκειται να καταθέσει ξανά στο εδώλιο το πρωί της Τετάρτης.

«Με αντιμετώπιζαν σαν μια πάνινη κούκλα, σαν κουρέλι, μια σακούλα σκουπιδιών», είπε στο δικαστήριο. «Για μένα, όλα καταρρέουν. Πρόκειται για σκηνές βαρβαρότητας, βιασμού. Είναι ανυπόφορο. Έχω τόσο πολλά να πω, που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω», πρόσθεσε.

«Θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας», είπε ακόμα η Ζιζέλ.

«Έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Αυτά είναι χρόνια που δεν θα πάρω ποτέ πίσω».

Αποκάλυψε ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αλλά με την υποστήριξη της οικογένειας και των παιδιών της, βρήκε το κουράγιο για να χτίσει μια νέα ζωή και ταυτότητα.

«Με νάρκωσε και με φωτογράφισε γυμνή»

Η Caroline Darian, κόρη της Ζιζέλ Πελικό, βρέθηκε αντιμέτωπη με την αποκάλυψη ότι ο πατέρας της νάρκωνε τη μητέρα της για να την κακοποιούν σεξουαλικά άγνωστοι άνδρες, ενώ ο ίδιος παρακολουθούσε τις πράξεις ενώ βρέθηκαν και γυμνές φωτογραφίες της στο αρχείο του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, η ζωή της άλλαξε δραματικά το Νοέμβριο του 2020, όταν η μητέρα της αποκάλυψε τα γεγονότα μέσω τηλεφώνου. Η Darian η οποία έχει γράψει απομνημονεύματα με τίτλο «Δεν τον αποκαλώ πια μπαμπά» και είναι πλέον ακτιβίστρια κατά του βιασμού, έκλαιγε με λυγμούς καθώς θυμόταν τον άνδρα που κάποτε λάτρευε:

«Αγαπούσα την εικόνα του άνδρα που νόμιζα ότι ήταν. Ήταν ένας στοργικός μπαμπάς. Ποτέ δεν υπήρξε ένα ακατάλληλο βλέμμα ή χειρονομία. Αυτό έπεσε πάνω μου σαν κατακλυσμός. Δεν εύχομαι αυτόν τον πόνο σε κανέναν».

Απευθυνόμενη στον δικαστή, πρόσθεσε: «Πώς μπορεί ένα άτομο σαν εμένα να γίνει καλύτερα; Πώς μπορείς ποτέ να γίνεις καλύτερα όταν ξέρεις ότι ο πατέρας σου είναι ένα σεξουαλικό αρπακτικό»;

Η κόρη της Ζιζέλ Πελικό κατέθεσε ακόμα ότι ο πατέρας της την είχε φωτογραφίσει γυμνή χωρίς να το ξέρει. 

Σοκ προκάλεσε και η κατάθεση της νύφης του Πελικό η οποία και ισχυρίστηκε ότι τον έπιασε να αυνανίζεται και ότι ζήτησε από την εγγονή του να ποζάρει γυμνή γι’ αυτόν.

Η 37χρονη θυμήθηκε, στη διάρκεια της δίκης, τη φρικιαστική στιγμή του 2020 που οι κόρες της βρίσκονταν σε σούπερ μάρκετ με τον Ντομινίκ και τη Ζιζέλ όταν ρώτησαν τον παππού τους αν θα τους αγοράσει ένα παιχνίδι.

«Εκείνος τους απάντησε: “Θα χαρώ πολύ να σας το αγοράσω αν ποζάρετε γυμνές για μένα“, είπε».

«Η αστυνομία βρήκε επίσης φωτογραφίες μου, που ήμουν γυμνή στο ντους. Ήταν πραγματικά σοκαριστικό» συνέχισε, σύμφωνα με την Dailymail, η 37χρονη.

Η δίκη, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, συνεχίζεται με τον Ντομινίκ Πελικό να έχει παραδεχτεί τις πράξεις του απέναντι στη σύζυγό του, αλλά να αρνείται κάθε ανάμειξη στις κατηγορίες για την κόρη του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις