Κόσμος

Γαλλία: Κουρδική οργάνωση κατηγορεί την Τουρκία για την φονική επίθεση στο Παρίσι

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική επίθεση» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σήμερα το μεσημέρι έξω από ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο στο Παρίσι.

«Είναι απαράδεκτο που δεν αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας και ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι επρόκειτο για έναν απλό ακροδεξιό (…) που ήρθε να διαπράξει αυτήν τη φρικτή επίθεση στον χώρο μας», είπε ο Αγκίτ Πολάτ, ένας εκπρόσωπος του CDK-F, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ένα εστιατόριο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

«Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κουρδικό κίνημα μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αυτές είναι πολιτικές δολοφονίες», υπογράμμισε ο Πολάτ, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους Κούρδους της Γαλλίας, πίσω από την επίθεση κρύβονται «ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό κράτος».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε νωρίτερα ότι ο φερόμενος ως δράστης έδρασε μόνος και ήθελε «να επιτεθεί σε ξένους».

paris

Οι εκπρόσωποι του CDK-F κάλεσαν τις γαλλικές αρχές «να σταματήσουν την ενδοτικότητα απέναντι στις τουρκικές αρχές όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Κούρδων».

«Οι γαλλικές αρχές πρέπει να μας δεχτούν και να σταματήσουν αυτό το κυνικό παιχνίδι», είπε ο Πολάτ, διευκρινίζοντας ότι «είχε εκφράσει τους φόβους του» για την ασφάλεια των Κούρδων στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών «μόλις πριν από 20 ημέρες».

Μελανσόν: Δεν ήταν τυχαία η δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι

«Η γαλλοκουρδική κοινότητα σήμερα είναι οργισμένη και φοβάται», είπε ο Νταβίντ Αντίκ, ο νομικός σύμβουλος του CDK-F. Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγετικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Γαλλία, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πιστεύει στο τυχαίο όταν πρόκειται για δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι» περίπου 10 χρόνια μετά την τριπλή δολοφονία Κούρδων ακτιβιστών στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το CDK-F διαβεβαιώνει ότι πίσω από εκείνη την υπόθεση κρύβονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

paris

Όσον αφορά τα θύματα της σημερινής επίθεσης, το CDK-F ανέφερε ότι ο ένας ήταν ένας Κούρδος καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος «διώκεται στην Τουρκία για την τέχνη του». Ο δεύτερος άνδρας ήταν «ένας απλός Κούρδος πολίτης» που σύχναζε καθημερινά στο κοινοτικό κέντρο.

Η γυναίκα που σκοτώθηκε είχε υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τις γαλλικές αρχές.

paris

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων στη Γαλλία (CCAF) σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο και στο CDK-F «με το οποίο διατηρούμε μακρά φιλία, σφυρηλατημένη στις κινητοποιήσεις μας εναντίον του παντουρκισμού και του τουρκικού φασισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αφροαμερικανός πατέρας στη Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση για τη μασκότ «Σπαρτιάτη» σχολικής ομάδας
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα ήταν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν σκλάβους τους αυτόχθονες που κατέκτησαν -και όχι απλώς σκλάβωναν αλλά το έκαναν με βία», είπε ο πατέρας
Μασκότ Σπαρτιάτης στρατιώτης
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον